Πολιτική

Τα προσωπεία πέφτουν: Κυβέρνηση ειδικού σκοπού σκέπτεται ο Α. Τσίπρας για επισυνδέσεις

Τα προσωπεία πέφτουν: Κυβέρνηση ειδικού σκοπού σκέπτεται ο Α. Τσίπρας για επισυνδέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές και το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε αναταραχή. Η ατάκα του Αλεξη Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού προκάλεσε την αντίδραση - απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ροντέο είναι αποφασισμένος να μετατρέψει χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο ο πρόεδρος του Σύριζα Αλ. Τσίπρας. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Στόχος του Αλ. Τσίπρα δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την δίωξή του για το ζήτημα των επισυνδέσεων, ενώ, σε αυτήν την «ειδική» προοπτική για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ο Νίκος Ανδρουλάκης βλέπει τους σχεδιασμούς του για προοδευτική κυβέρνηση μακράς προγραμματικής πνοής να παραμένει ένα σχέδιο επί χάρτου. Αφετηριακό σημείο της πολιτικής περιπέτειας είναι η χθεσινή τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν πρέπει να αποκλειστεί. Υπενθυμίζεται ότι ο Σύριζα του Αλέξη Τσίπρα κινείται σε όλες ανεξαιρέτως της δημοσκοπήσεις στην δεύτερη θέση ως προς την πρόθεση ψήφου και ότι η Νέα Δημοκρατία υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση, με απόσταση από τον δεύτερο Σύριζα που υπερβαίνει πια τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Ως ειδικός σκοπός της κυβέρνησης του «προοδευτικού χώρου των Σύριζα/Μέρα25/ΠΑΣΟΚ περιγράφεται, με βάση τα δημοσιεύματα, το ζήτημα των επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ως ουσιαστικός πολιτικός στόχος του σταθερά δεύτερου Τσίπρα περιγράφεται η προσπάθεια για την πολιτική περιθωριοποίηση του πρωθυπουργού και πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πολιτική συνδρομή ακόμη και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, αν αυτό χρειαστεί με βάση την εκλογική και κοινοβουλευτική αριθμητική και αν βέβαια ο Κ. Βελόπουλος συναινέσει.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου ενδεχομένου θα έχει ως αναπόδραστη συνέπεια την υπονόμευση στην πράξη της αναπτυξιακής προοπτικής της Χώρας και την πολιτική αβεβαιότητα. Υπενθυμίζεται ότι σημείο εκκίνησης για την ενεργοποίηση του σεναρίου περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού στάθηκε η χθεσινή απάντηση του Αλ. Τσίπρα σχετικά με την πιθανότητα δημιουργίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, προκειμένου να δημιουργηθεί προανακριτική για την υπόθεση των υποκλοπών. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως πρέπει να «δούμε τα αποτελέσματα [της Κυριακής]. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μία τέτοια συζήτηση. Ο στόχος μου δεν είναι μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο, ο οποίος υπογράμμισε ότι τον Αλ. Τσίπρα «τον ενδιαφέρει διψασμένα, αποκλειστικά και μόνο η εξουσία και όχι η ευημερία του ελληνικού λαού». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε, αναφορικά με την κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ότι «μετά από την κυβέρνηση ηττημένων και την κυβέρνηση ανοχής, τώρα εφευρίσκει και μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Μας λέει, δηλαδή, ότι σε μια εποχή μεγάλων διεθνών κρίσεων, εθνικών προκλήσεων και αδήριτης ανάγκης για σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε εκτρωματικό σχέδιο διακυβέρνησης εξυπηρετεί τις τυφλές του επιδιώξεις. Το 2023 δεν είναι 2015. Οι πολίτες δεν θα τον ακολουθήσουν διότι δεν θέλουν να ζήσουν μια «δεύτερη φορά στη συμφορά». Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι η καλύτερη απάντηση στους άφρονες τυχοδιωκτισμούς».

Η εκπρόσωπος του Σύριζα ανταπάντησε, κάνοντας λόγο για «παραφροσύνη» του υπουργού Επικρατείας: «Ο κ. Σκέρτσος μάλλον θα παρακολούθησε άλλη συνέντευξη. Έκτος και αν το γαρ πολύ του πανικού γεννά παραφροσύνη…». Την «σκυτάλη» παρέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος μίλησε για «κυβέρνηση παράλυσης», αναφορικά με την ιδέα της συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού. «Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή. Θυμίζω τι είπε ο κ. Πολάκης. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Να σκεφτούν κάποιοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκης τους προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα. Το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου. Εδώ δεν έχουμε κάνει καλά καλά τις πρώτες εκλογές. Αν η ΝΔ είναι πολύ ισχυρή, πρώτη και με διαφορά, τότε πιστεύω ότι τα πράγματα θα βρουν τη θέση τους και η χώρα θα κυβερνηθεί την επόμενη τετραετία με σταθερότητα. Έχω πολύ μεγάλη δυσκολία να συνεργαστώ με τον κ. Ανδρουλάκη. Θεωρώ ότι μία τέτοια κυβέρνηση δύο κομμάτων θα ήταν ασταθής κυβέρνηση που δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του τόπου».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε ως προς το ενδεχόμενο για μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, λέγοντας: «Αυτά που λέει ο κύριος Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη. Δεν αφορούν μια ολιστική ατζέντα για τα θέματα της χώρας. Ουσιαστικά αυτά κάνουν τον Τσίπρα χορηγό του κυρίου Μητσοτάκη. Αν υπήρχε αξιόπιστη αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ήταν παρελθόν με όλα αυτά που έχουν γίνει και με την οικονομία σε δεινή θέση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments