Διεθνή

Πριγκόζιν: Από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου ο ουκρανικός

Πριγκόζιν: Από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου ο ουκρανικός

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο ιδρυτής της ρωσικής ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» -όπως αποκαλεί τον πόλεμο το Κρεμλίνο- που ξεκίνησε η Ρωσία, δεν είχε καν τα αποτελέσματα στα οποία προσέβλεπε η Μόσχα

Ο ιδρυτής της ρωσικής ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» -όπως αποκαλεί τον πόλεμο το Κρεμλίνο- που ξεκίνησε η Ρωσία, δεν είχε καν τα αποτελέσματα στα οποία προσέβλεπε η Μόσχα και για τα οποία μιλούσε στην αρχή ο Πούτιν, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και ο στρατός της ένας από τους ισχυρότερους του κόσμου.

Στη διάρκειας 77 λεπτών συνέντευξή του στον Ρώσο σύμβουλο επί πολιτικών θεμάτων Κονσταντίν Ντολγκόφ, ο Πριγκόζιν, μεταξύ των άλλων, δεν αναφέρει τον Πούτιν, αλλά επιτίθεται, ως συνήθως, στην ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και σε όλη την υπόλοιπη ρωσική ελίτ.

Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

«Φτάσαμε με θρασύτητα (στην Ουκρανία), περάσαμε με τις μπότες μας όλο το έδαφός της ψάχνοντας ναζί. Οσο ψάχναμε τους ναζί, κάναμε τρομερά πράγματα σε όλους όσους μπορούσαμε, μετά φτάσαμε στο Κίεβο, μετά, όπως λέω στα ρωσικά, χεστήκαμε και φύγαμε, Στη συνέχεια φτάσαμε στη Χερσώνα. Χεστήκαμε, φύγαμε. Μετά από αυτό, ή πριν από αυτό; Ηδη μπερδεύονται οι χρόνοι, Ιζιούμ, Κράσνι Λιμάν. Και κατά κάποιον τρόπο κάτι δεν πάει καλά».

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έγινε για την αποναζιστικοποίηση και την αποστρατιωτικοποίηση. Η Ουκρανία έγινε χώρα την οποία γνωρίζουν παντού. Αυτά όσον αφορά την αποναζιστικοποίηση. Τώρα, σε ό,τι αφορά την αποστρατιωτικοποίηση…».

«Εάν αυτοί (σ.σ.: οι Ουκρανοί) είχαν στην αρχή της ειδικής επιχείρησης 500 συμβατικά άρματα μάχης, τώρα έχουν 5.000. Αν στην αρχή ήξεραν να πολεμούν 20.000 άνθρωποι, τώρα ξέρουν 400.000. Με ποιον τρόπο, λοιπόν, την αποστρατιωτικοποιήσαμε; Αποδεικνύεται ότι έγινε το αντίθετο, ο διάολος ξέρει πως τη στρατιωτικοποιήσαμε…».

«Νομίζω ότι οι Ουκρανοί σήμερα είναι ένας από τους ισχυρότερους στρατούς. Εχουν υψηλό επίπεδο οργάνωσης, υψηλό επίπεδο προετοιμασίας, υψηλό επίπεδο κατασκοπείας. Διαθέτουν διαφορετικών ειδών εξοπλισμούς και πολύ περισσότερους, χειρίζονται οποιαδήποτε συστήματα, σοβιετικά, ΝΑΤΟϊκά, τα πάντα, με την ίδια επιτυχία.

Ο Πριγκόζιν επισημαίνει στη συνέντευξή του ότι στην ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού της Ουκρανίας έπαιξαν ρόλο οι γεμάτες λάθη ενέργειες της Ρωσίας. Ο ιδρυτής της Wagner και επιχειρηματίας εκτιμά ότι «όλα μπορούν να τελειώσουν όπως το 1917 ( σ.σ.: με εμφύλιο πόλεμο) και μπορεί να εξεγερθούν αρχικά οι Ρώσοι στρατιώτες και μετά οι οικείοι τους».

«Υπάρχουν τώρα δεκάδες χιλιάδες συγγενείς σκοτωμένων στρατιωτών. Θα υπάρξουν πιθανότατα εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτό δεν μπορούμε να το κρύψουμε», είπε καλώντας τους Ρώσους στρατηγούς να στείλουν τα παιδιά τους στο μέτωπο.

Κατά την άποψη του Πιργκόζιν, η Ρωσία έχει ανάγκη από στρατιωτικό νόμο, νέα κύματα επιστράτευσης και να ζήσει για ορισμένα χρόνια «όπως η Βόρεια Κορέα». Σχολιάζοντας τη συμμετοχή της Wagner στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι από την αρχή της εισβολής σκοτώθηκαν 20.000 μισθοφόροι της, οι μισοί από τους οποίους ήταν κρατούμενοι φυλακών. Συνολικά στις γραμμές της Wagner, σύμφωνα με τον ίδιο, εντάχθηκαν 50.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών μελετών, έως τα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία είχε χάσει 60.000 άνδρες μαζί με τους μισθοφόρους. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ εκτιμούσε τις απώλειες της Wagner, από την αρχή του πολέμου έως τα μέσα Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, σε 30.000 (νεκρούς και τραυματίες).

Τη συνέντευξη πήρε από τον Πριγκόζιν ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, πρώην φιλορώσος ακτιβιστής και πολιτικός αναλυτής από το Χάρκιβ. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες σε ζητήματα ρωσικής πολιτικής του BBC, ο Ντολγκόφ έφυγε μετά το 2014 από την Ουκρανία και εγκαταστάθηκε στη Ρωσία, όπου για μεγάλο διάστημα συνεργαζόταν με την ομάδα του Βλαντισλάβ Σουρκόφ, που ασχολείτο με τις Συμφωνίες του Μίνσκ. Οταν ο Σουρκόφ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του αυτά, ο Ντολγκόφ πέρασε στην ομάδα των αναλυτών υπό την εποπτεία του Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής προεδρίας.

Η εμφάνιση του Ντολγκόφ με την ιδιότητα του δημοσιογράφου που παίρνει συνεντεύξεις, σύμφωνα με τους παρατηρητές του BBC, μπορεί να σημαίνει ότι είναι αληθείς οι πληροφορίες για τη διένεξη μεταξύ Κιριγένκο και του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στην οποία είχε αναφερθεί ο Ιγκορ Στρελκόφ (γνωστός ως Γκίρκιν, και ένας από τους πολιτειακούς παράγοντες και ακτιβιστής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης για την καταστροφή του Μαλαισιανού Boeing και τη δολοφονία 298 επιβατών).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC(ρωσική υπηρεσία), Svoboda.org, Novaya Gazeta Europe

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments