Διεθνή

Στο Πεκίνο ο Ρώσος πρωθυπουργός για την υπογραφή σειράς οικονομικών συμφωνιών

Στο Πεκίνο ο Ρώσος πρωθυπουργός για την υπογραφή σειράς οικονομικών συμφωνιών

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας υπέγραψε σειρά συμφωνιών με την Κίνα την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Πεκίνο, περιγράφοντας τους διμερείς δεσμούς σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, παρά την αποδοκιμασία της Δύσης για τη σχέση τους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας υπέγραψε σειρά συμφωνιών με την Κίνα την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Πεκίνο, περιγράφοντας τους διμερείς δεσμούς σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, παρά την αποδοκιμασία της Δύσης για τη σχέση τους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται.

Ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν – ο πιο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος που επισκέπτεται το Πεκίνο από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 – είχε συνομιλίες με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Οργισμένη αντίδραση στο ανακοινωθέν της G7

Η επίσκεψη έρχεται μετά την οργισμένη αντίδραση της Ρωσίας και της Κίνας στις δηλώσεις της Ομάδας των Επτά Εθνών το Σαββατοκύριακο, οι οποίες ξεχώρισαν τις δύο χώρες για σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διανύει τον δεύτερο χρόνο του και τη Ρωσία να αισθάνεται ολοένα περισσότερο το βάρος των δυτικών κυρώσεων, η Μόσχα στηρίζεται στο Πεκίνο για υποστήριξη, πολύ περισσότερο από ό,τι η Κίνα στη Ρωσία, τρέφοντας την κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας βρίσκονται σε πρωτοφανές υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο Μισούστιν στον Λι κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο.

«Χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό των συμφερόντων του άλλου, την επιθυμία να ανταποκριθούν από κοινού στις προκλήσεις, γεγονός που συνδέεται με την αυξημένη αναταραχή στη διεθνή σκηνή και το μοτίβο της εντυπωσιακής πίεσης από τη συλλογική Δύση», είπε.

«Όπως λένε οι Κινέζοι φίλοι μας, η ενότητα καθιστά δυνατή τη μετακίνηση βουνών».

Τα μνημόνια κατανόησης που υπεγράφησαν περιλαμβάνουν συμφωνία για την εμβάθυνση της επενδυτικής συνεργασίας στον τομέα των εμπορικών υπηρεσιών, ένα σύμφωνο για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων στην Κίνα και ένα άλλο για την αθλητική συνεργασία.

«Αγαπητός φίλος»

Ο Σι επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Μάρτιο και είχε συνομιλίες με τον «αγαπητό φίλο» πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού δεσμεύτηκε για εταιρική σχέση «χωρίς όρια» λίγο πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Το Πεκίνο έχει απορρίψει τις προσπάθειες της Δύσης να συνδέσει τη συνεργασία του με τη Μόσχα με την Ουκρανία, επιμένοντας ότι η σχέση τους δεν παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να συνεργάζεται με όποιον επιλέγει και ότι η συνεργασία τους δεν στοχεύει σε τρίτες χώρες.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την υλοποίηση της κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και η προώθηση της ρεαλιστικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς μπορεί να την οδηγήσει σε ένα νέο επίπεδο», δήλωσε ο Λι στον Μισούστιν.

Τον Απρίλιο, οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Ρωσία κατέγραψαν συνεχόμενη δυναμική με άνοδο 153,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αφού υπερδιπλασιάστηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Οι ενεργειακές αποστολές της Ρωσίας προς την Κίνα αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% φέτος, ενώ οι δύο χώρες συζητούν για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού στη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η εμβάθυνση των δεσμών με την Κίνα αποτελεί στρατηγική πορεία για τη Μόσχα, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος είχε συνομιλίες τη Δευτέρα με τον Τσεν Βενγκίνγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που εποπτεύει την αστυνομία, τις νομικές υποθέσεις και τις μυστικές υπηρεσίες.

Το Πεκίνο απέφυγε να καταγγείλει ανοιχτά την εισβολή της Ρωσίας. Αλλά από τον Φεβρουάριο, ο Σι έχει προωθήσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων, το οποίο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τη Δύση και χαιρετίστηκε προσεκτικά από το Κίεβο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ειδικός εκπρόσωπος της Κίνας για ευρασιατικές υποθέσεις Λι Χούι επισκέφθηκε την Ουκρανία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεκινώντας μια ευρωπαϊκή περιοδεία που το Πεκίνο χαρακτήρισε ως προσπάθειά του να προωθήσει ειρηνευτικές συνομιλίες και πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Ο Λι Χούι αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρωσία την Παρασκευή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments