Διεθνή

Γέλεν: Παρέτεινε την πιθανή ημερομηνία χρεοκοπίας των ΗΠΑ στις 5 Ιουνίου

Γέλεν: Παρέτεινε την πιθανή ημερομηνία χρεοκοπίας των ΗΠΑ στις 5 Ιουνίου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αθετήσει το χρέος της ήδη από τις 5 Ιουνίου

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αθετήσει το χρέος της ήδη από τις 5 Ιουνίου χωρίς να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας, ανέφερε σήμερα, Παρασκευή, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Προ ημερών η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι μια χρεοκοπία του κρατικού χρέους θα άφηνε πιθανότατα εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς πληρωμές εισοδήματος, προκαλώντας ενδεχομένως ύφεση που θα μπορούσε να καταστρέψει πολλές αμερικανικές θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις.

«Ο χρόνος τελειώνει. Κάθε μέρα που το Κογκρέσο δεν ενεργεί, βιώνουμε αυξημένο οικονομικό κόστος που θα μπορούσε να επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία», σημείωνε η Γέλεν σε παρατηρήσεις της, ενώ προσδιόριζε την ημερομηνία αθέτησης του χρέους για την 1η Ιουνίου.

Η παράταση δίνει περισσότερο χρόνο στον Λευκό Οίκο και στους διαπραγματευτές του Κογκρέσου για να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του νομοθετικού ανώτατου ορίου της δανειακής ικανότητας της χώρας.

Σε επιστολή προς το Κογκρέσο, η Γέλεν είπε ότι το Υπουργείο θα πραγματοποιήσει περισσότερες από 130 δισ. δολάρια προγραμματισμένων πληρωμών τις πρώτες δύο ημέρες του Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων των βετεράνων και των δικαιούχων Κοινωνικής Ασφάλισης – Medicare.

«Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 5ης Ιουνίου, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει περίπου 92 δισ. δολάρια σε πληρωμές και μεταφορές», συμπεριλαμβανομένης μιας τριμηνιαίας προσαρμογής περίπου 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τα ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης και Medicare, σημείωσε.

«Ως εκ τούτου, οι προβλεπόμενοι πόροι μας θα ήταν ανεπαρκείς για να ικανοποιήσουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις», είπε.

Ο Γέλεν είπε επίσης ότι το υπουργείο χρησιμοποίησε ένα έκτακτο μέτρο διαχείρισης μετρητών την Πέμπτη, ανταλλάσσοντας περίπου 2 δισ. δολάρια χρεογράφων του Δημοσίου μεταξύ του Δημόσιου Ταμείου Συνταξιοδότησης και Αναπηρίας και της Federal Financing Bank για να αποτρέψει την πιθανή ημερομηνία αθέτησης. Το μέτρο χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2015, είπε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments