Policy Briefs

Το ΝΑΤΟ αναβαθμίζει το status της Ουκρανίας

Το ΝΑΤΟ αναβαθμίζει το status της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ πρόκειται να προσφέρουν στην Ουκρανία μια αναβαθμισμένη μορφή σχέσεων, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να δείξει πολιτική υποστήριξη στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα και την υποψηφιότητά της για ένταξη, αν και οποιοσδήποτε συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την ένταξη παραμένει ακόμη πιο μακρινή προοπτική.

Η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που υποβλήθηκε πριν από οκτώ μήνες, έχει παραμείνει μέχρι στιγμής αναπάντητη, αλλά είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, η ιδέα να αναβαθμιστεί το καθεστώς της Ουκρανίας στη συμμαχία κερδίζει έδαφος εντός της συμμαχίας.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να αναβαθμίσουν το καθεστώς της Ουκρανίας στη σχέση της με τη δημιουργία ενός «Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ».

Η ιδέα αυτή έχει κερδίσει έδαφος και θα ήταν ένα μήνυμα που θα έδειχνε επίσης αναβάθμιση των σχέσεων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν στο Όσλο την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να συζητήσουν τη μορφή και το χρονοδιάγραμμα του νέου συμβουλίου και τη μελλοντική ένταξη.

Με βάση το σχέδιο, η Ουκρανία θα είναι «πλήρες» μέλος στο τραπέζι του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ αντί να προσκαλείται μόνο για συζητήσεις, όπως συμβαίνει τώρα.

Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν τότε να καλούν για συναντήσεις όταν το επιθυμούν και θα ήταν ευκολότερο να δίνουν άμεση ενημέρωση για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, δήλωσαν δύο άτομα με γνώση των συζητήσεων. Θα άνοιγε την πόρτα σε ένα ευρύ φάσμα νέων τομέων συνεργασίας που δεν υπήρχαν πιο πριν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments