Nέα της αγοράς

Ρωσία: Οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσύρει 36 δισ. δολάρια

Ρωσία: Οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσύρει 36 δισ. δολάρια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της αποχώρησης των ξένων επενδυτών

Σχεδόν 36 δισ. δολάρια έχουν αποσύρει οι ξένοι επενδυτές που έχουν αποχωρήσει από τη Ρωσία αφού πούλησαν τις επιχειρήσεις τους από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023. Αυτό αναφέρει σήμερα Δευτέρα το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο ανάλυση στοιχείων από την Κεντρική Τράπεζα.

Δεκάδες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν αναστείλει ή περιορίσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τον αντίκτυπο της αποχώρησης των ξένων εταιρειών, λέγοντας ότι περί των 200 συμφωνιών για πώληση είχαν ολοκληρωθεί την προαναφερόμενη περίοδο, με μόλις το 20% εξ αυτών να αφορά μεγάλες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η αξία των οποίων ξεπερνάει τα 100 εκατ. δολάρια.

Από τη μεριά της, η Μόσχα χαρακτηρίζει την εισβολή της στη Ουκρανία ειδική στρατιωτική επιχείρηση, ενώ το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί της την αποκαλούν απροκάλυπτη επιθετικότητα με σκοπό την κατάληψη εδαφών της Ουκρανίας.

Η τάση της μεγάλης φυγής

Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία από το Yale School of Management και το Graphic News περισσότερες από 500 εταιρείες έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία και 523 έχουν αποσυρθεί πλήρως.

Επιπλέον 152 «υποχωρούν», 177 «αγοράζουν χρόνο» και για 227 εταιρείες, τίποτα δεν έχει αλλάξει, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που διατηρεί το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Ο δρ. Jeffrey Sonnenfeld, καθηγητής στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, και η ομάδα ερευνητών και φοιτητών του στο Yale Chief Executive Leadership Institute ενημερώνουν τη βάση δεδομένων για να αντικατοπτρίζουν τις νέες ανακοινώσεις των εταιρειών όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πραγματικό χρόνο.

Τους τελευταίους 15 μήνες, η απάντηση των επιχειρήσεων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δει 330 αμερικανικές εταιρείες να ανακοινώνουν ότι περιορίζουν ή διακόπτουν εθελοντικά τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Oι σημαντικότερες αποχωρήσεις Ο γερμανικός κολοσσός αυτοκινήτων Volkswagen πούλησε τις επιχειρήσεις του – συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου του στη πόλη Καλούγκα με 4.000 υπαλλήλους – στον ρωσικό όμιλο αντιπροσώπων αυτοκινήτων Avilon.

Η BP, η Exxon και η Shell έχουν δηλώσει ότι εκχωρούν δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι αποφάσεις που λάβαμε ως διοικητικό συμβούλιο δεν είναι μόνο το σωστό, αλλά είναι και προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της BP», δήλωσε ο Bernard Looney, διευθύνων σύμβουλος της BP.

Στη δεκαετία του 1980, μια παρόμοια εκτεταμένη ανταπόκριση από ιδιωτικές εταιρείες συνέβαλε στο τέλος του απαρτχάιντ στηΝότια Αφρική.

Η πλειοψηφία εγκαταλείπει τη Ρωσία Από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, πάνω από 1000 εταιρείες έχουν εθελοντικά περιορίσει τις δραστηριότητές τους με την Ρωσία σε κάποιο βαθμό – πέραν από του ελάχιστου που απαιτείται νομικώς από τις διεθνείς κυρώσεις. Συνολικά από τις 1582 επιχειρήσεις χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, μόνο οι 227 εξακολουθούν να λειτουργούν όπως παλαιότερα. Επιπλέον, 177 κερδίζουν χρόνο μέχρι να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Αν στις 1.026 εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει την χώρα, προσθέσουμε και τις 152 που κλιμακώνουν την επιστροφή τους, καταλαβαίνουμε ότι ο αντίκτυπος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι τεράστιος και οι οικονομικές επιπτώσεις για την Ρωσία δραματικές.

Η Ελλάδα Από τις 13 ελληνικές εταιρείες που επιχειρούν στην Ρωσία, οι 2 εγκατέλειψαν τη χώρα, ακόμα 2 βρίσκονται σε αναστολή εργασιών, μία θέτει τις βάσεις για αποχώρηση και 6 λειτουργούν όπως και πριν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments