Τεχνολογία

Σήμα κινδύνου από ειδικούς: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εξαφανίσει την ανθρωπότητα

Σήμα κινδύνου από ειδικούς: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εξαφανίσει την ανθρωπότητα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί σε θέματα Τεχνολογίας, μεταξύ αυτών οι επικεφαλής του OpenAI και του Google Deepmind, για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί σε θέματα Τεχνολογίας, μεταξύ αυτών οι επικεφαλής του OpenAI και του Google Deepmind, για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Προειδοποιούν πως, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε ακόμα και να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας, σύμφωνα με το BBC.

Προηγήθηκε δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, την οποία ασπάζονται δεκάδες ειδικοί, με θέμα να ανοίξει συζήτηση και να ονοματιστούν όσοι ειδικοί και δημόσια πρόσωπα συμφωνούν πως χρειάζεται να αποτραπεί η καταστροφική αυτή έκβαση.

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος» αναφέρεται.

Σημειώνεται πως ο Σαμ Άλτμαν διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστή του ChatGPT OpenAI, ο Ντέμις Χασαμπις διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind και ο Ντάριο Αμοντέι της Anthropic έχουν υποστηρίξει αυτή τη δήλωση. Ο Τζέφρι Χίντον, ο λεγόμενος «νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης», ο οποίος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για τους κινδύνους από την υπερ-ευφυή τεχνητή νοημοσύνη, έχει επίσης υποστηρίξει την έκκληση.

Υπερβολικοί οι φόβοι;

Υπάρχουν ωστόσο και φωνές που κρίνουν πως τα σενάρια αυτά είναι υπερβολικά. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι φόβοι ότι η AI θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα είναι μη ρεαλιστικοί και αποσπούν την προσοχή από ζητήματα όπως η προκατάληψη στα συστήματα που αποτελούν ήδη πρόβλημα.

Προτροπή σε παύση

Τον Μάρτιο, ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ -ένας από τους ιδρυτές της OpenAI ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο- και εκατοντάδες ειδικοί σε όλο τον κόσμο είχαν ζητήσει να γίνει μια διακοπή έξι μηνών στην έρευνα για την ισχυρή ΤΝ, επικαλούμενοι «μεγάλους κινδύνους για την ανθρωπότητα».

Ένδειξη της ταχύτατης ανάπτυξης μιας όλο και πιο «γενικής» τεχνητής νοημοσύνης, που διαθέτει ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες και άρα μπορεί να προκαλέσει ανατροπές σε πολλά επαγγέλματα, ήταν το λανσάρισμα από την OpenAI του GP-4, μιας νέας εκδοχής του ChatGPT, που παρουσιάστηκε ευρέως στο κοινό στα τέλη του 2022.

Ο Αμερικανός Σαμ Άλτμαν πολλαπλασιάζει τακτικά τις προειδοποιήσεις του, φοβούμενος πως η ΤΝ μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή ζημιά στον κόσμο», χειραγωγώντας εκλογές ή προκαλώντας ανατροπές την αγορά εργασίας. Την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, συζήτησε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πώς μπορεί να εξευρεθεί «η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία από (αυτή την τεχνολογία) και τον θετικό αντίκτυπό» της.

Καθησυχασμός

Τόσο ο Σαμ Άλτμαν όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, είναι μεταξύ των ηγετών της τεχνολογίας που συζήτησαν πρόσφατα με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους για την τελευταία προειδοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο AI, ο Ρίσι Σούνακ τόνισε τα οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

«Έχετε δει ότι πρόσφατα βοήθησε τους παράλυτους να περπατούν, ανακαλύπτοντας νέα αντιβιοτικά, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό γίνεται με έναν ασφαλή τρόπο», είπε.

«Τώρα γι’ αυτό συναντήθηκα την περασμένη εβδομάδα με Διευθύνοντες Συμβούλους μεγάλων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης για να συζητήσουμε ποια είναι τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που πρέπει να τοποθετήσουμε, ποιος είναι ο τύπος ρύθμισης που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή για να μας κρατήσει ασφαλείς.

«Οι άνθρωποι θα ανησυχούν από τις αναφορές ότι η τεχνητή νοημοσύνη θέτει υπαρξιακούς κινδύνους, όπως πανδημίες ή πυρηνικούς πολέμους.Θέλω να καθησυχαστούν ότι η κυβέρνηση το εξετάζει πολύ προσεκτικά».

Ο Σούνακ ανέφερε πως είχε συζητήσει το θέμα πρόσφατα με άλλους ηγέτες, στη σύνοδο κορυφής της G7 των κορυφαίων βιομηχανικών χωρών και θα το θέσει ξανά στις ΗΠΑ σύντομα.

Η G7 δημιούργησε πρόσφατα μια ομάδα εργασίας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments