Global News

Le Monde: Η ΕΕ προειδοποιεί την Κεντρική Ασία για τη Ρωσία

Le Monde: Η ΕΕ προειδοποιεί την Κεντρική Ασία για τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Carnegie Europe

Οι ηγέτες της Κεντρικής Ασίας και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στο Κιργιστάν, στη δεύτερη σύνοδο κορυφής αυτού του τύπου που έχουν πραγματοποιήσει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε στους ηγέτες των πέντε χωρών της Κεντρικής Ασίας το σεβασμό της ΕΕ για τους δεσμούς τους με τη Ρωσία,  αλλά τους υπενθύμισε ότι οι Είκοσι επτά θα κυρώσουν όσους υποστηρίζουν την προσπάθεια πόλεμος του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. «Γνωρίζω καλά τις θέσεις που εκφράζουν οι χώρες σας λόγω των σχέσεων που έχουν με τους ενδιαφερόμενους και τις σέβομαι», είπε ο Βέλγος πολιτικός στους ηγέτες του Κιργιστάν, του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Τατζικιστάν στη δεύτερη σύνοδο κορυφής Κεντρικής Ασίας-ΕΕ. στην πόλη Cholpon-Ata της Κιργιζίας.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε σε αυτές τις πέντε χώρες, που διατηρούν στενούς πολιτικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ότι η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε όσους υποστηρίζουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επιτρέποντας τη χρήση των εδαφών τους για την παράκαμψη των δυτικών περιορισμούς. Ο Μισέλ επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει κατανοήσει τη σημασία της συνομιλίας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας για αυτό το θέμα και ως εκ τούτου αποφάσισε να διορίσει έναν εκπρόσωπο" για να διατηρήσει αυτόν τον διάλογο με καθεμία από τις πέντε χώρες.

Στόχος, είπε, είναι να αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η ΕΕ και οι συνέπειές τους για τις οικονομίες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, αλλά και ο καθορισμός τύπων που να εγγυώνται ότι η Ρωσία δεν μπορεί να παρακάμψει τις δυτικές απαγορεύσεις σε αγαθά και υπηρεσίες. η οικονομία επιπλέει.οικονομική και πολεμική μηχανή. Ο Μισέλ υποστήριξε ότι, όταν η Ευρώπη προσπαθεί να εγγυηθεί τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, «κινητοποιούμαστε για την ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά και για τις κυριαρχίες όλων των χωρών».

«Κατανοούμε τις ανησυχίες και τα αιτήματα των Ευρωπαίων εταίρων μας σχετικά με μια συγκεκριμένη ομάδα αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο με την ΕΕ για αυτό το θέμα», τόνισε ο πρόεδρος της Κιργιζίας Σαντίρ Ζαπάροφ. «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για τον τερματισμό αυτού του πολέμου», δήλωσε ο πρόεδρος της Κιργιζίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments