Διεθνή

OPEC+: Η συνεδρίαση στη Βιέννη και τα σενάρια για περαιτέρω μείωση παραγωγής

OPEC+: Η συνεδρίαση στη Βιέννη και τα σενάρια για περαιτέρω μείωση παραγωγής

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο OPEC+ και οι σύμμαχες χώρες ξεκινούν διήμερες συναντήσεις το Σάββατο, οι οποίες ενδέχεται να καταλήξουν σε περαιτέρω περικοπές παραγωγής έως και 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως

Ο OPEC+ και οι σύμμαχες χώρες ξεκινούν διήμερες συναντήσεις το Σάββατο, οι οποίες ενδέχεται να καταλήξουν σε περαιτέρω περικοπές παραγωγής έως και 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως, ανέφεραν πηγές του Οργανισμού στο Reuters, ο οποίος αντιμετωπίζει ραγδαίες τιμές πετρελαίου και διαφαινόμενη υπερπροσφορά.

Σημειώνεται πως ο OPEC+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές του αποφάσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του.

Τρεις πηγές του OPEC+ είπαν στο Reuters την Παρασκευή ότι οι περικοπές συζητούνται μεταξύ των επιλογών για τη συνεδρίαση της Κυριακής, όταν οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ θα συγκεντρωθούν στις 2 μ.μ.

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) επιπλέον των υφιστάμενων περικοπών κατά 2 εκατ. bpd και των εθελοντικών περικοπών 1,6 εκατομμυρίων bpd, που ανακοινώθηκαν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση τον Απρίλιο και οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ τον Μάιο.

Εάν εγκριθεί, αυτό θα οδηγήσει τον συνολικό όγκο των μειώσεων στα 4,66 εκατομμύρια bpd, ή περίπου στο 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης.

«Αυτός ο αριθμός είναι πρόωρος, δεν ασχοληθήκαμε με αυτά ακόμα», είπε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Χάγιαν Αμπντέλ Γκάνι στους δημοσιογράφους το Σάββατο όταν ρωτήθηκε για πιθανή μείωση κατά 1 εκατομμύριο bpd.

Συνήθως οι περικοπές παραγωγής τίθενται σε ισχύ τον επόμενο μήνα μετά τη συμφωνία τους, αλλά οι υπουργοί θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν για μεταγενέστερη εφαρμογή.

Οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τον OPEC+ ότι χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η Δύση έχει επίσης κατηγορήσει τον OPEC+ ότι τάσσεται υπέρ της Ρωσίας παρά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σε απάντηση, αξιωματούχοι του OPEC+ είπαν ότι η έκδοση χρήματος από τη Δύση την τελευταία δεκαετία οδήγησε τον πληθωρισμό και ανάγκασε τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να δράσουν για να διατηρήσουν την αξία της κύριας εξαγωγής τους.

Ασιατικές χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία έχουν αγοράσει τη μερίδα του λέοντος στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments