Οικονομία

Γιατί η ΕΚΤ φοβάται την Τράπεζα της Ιαπωνίας

Γιατί η ΕΚΤ φοβάται την Τράπεζα της Ιαπωνίας

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot

Στις επισημάνσεις που περιλάμβανε η νέα εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ

Στις επισημάνσεις που περιλάμβανε η νέα εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα ξεχώρισε η προειδοποίηση που εξέφρασε για πρώτη φορά για μια νέα απειλή που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα για τις διεθνείς αγορές ομολόγων και πιο ειδικά για τα ευρωπαϊκά ομόλογα: την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ).

«Εάν η Bank of Japan αποφασίσει να προχωρήσει σε ομαλοποίηση της πολιτικής της, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις των επενδυτών της Ιαπωνίας, οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλο αποτύπωμα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, ανάμεσα τους και η αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά η ΕΚΤ, προσθέτοντας το ρίσκο μιας απότομης απόσυρσης των Γιαπωνέζων επενδυτών από τα ευρωπαϊκά ομόλογα ανάμεσα στους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.

Σπάνια παρέμβαση

Η προειδοποίηση, σε πολύ αυστηρό ύφος, εξέπληξε τους αναλυτές, κυρίως διότι σπάνια η Τράπεζα παίρνει επίσημα θέση στις εκθέσεις της για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής μιας έτερης κεντρικής τράπεζας. Έτσι, το γεγονός ότι επέλεξε να αναφερθεί επισταμένως στις κινήσεις της BoJ αναβάθμισε τη σημασία των όσων αναφέρει.

«Η απομάκρυνση της Ιαπωνίας από το περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων θα δοκιμάσει τις αντοχές των διεθνών ομολόγων» επισημαίνει, εξηγώντας ότι «η αύξηση του πληθωρισμού της Ιαπωνίας μέσα στον τελευταίο χρόνο οδηγεί τους παράγοντες της αγοράς να περιμένουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ξεκινήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής». Εφόσον τα ιαπωνικά επιτόκια αυξηθούν, οι ντόπιοι επενδυτές θα οδηγηθούν σε απόσυρση των κεφαλαίων τους από διεθνείς επενδύσεις, ενώ θα επέλθει και έντονη αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος.

Αυξανόμενη πίεση

Εξάλλου, τυχόν μεταστροφή της ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής θα έρθει σε ένα διάστημα που η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της στο πλαίσιο της ποσοτικής σύσφιγξης, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις προς τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Σημειωτέον πως οι Γιαπωνέζοι έχουν σημαντικές τοποθετήσεις σε ομόλογα της Ευρωζώνης, κυρίως δε, σε γαλλικά και ολλανδικά ομόλογα. Επίσης από πέρυσι η Ιαπωνία ξεπέρασε την Κίνα ως ο κυριότερος ξένος κάτοχος αμερικανικού χρέους, ενώ διαθέτει επίσης μεγάλες επενδύσεις σε ομόλογα της Αυστραλίας, αλλά και κρατών της Νοτίου Αμερικής, όπως η Βραζιλία.

Πηγή: newmoney.gr//Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments