Διεθνή

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ – Στο επίκεντρο το βέτο της Τουρκίας στη Σουηδία

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ – Στο επίκεντρο το βέτο της Τουρκίας στη Σουηδία

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Bernat Armangue

Στη συνάντηση δεν επετράπη η παρουσία δημοσιογράφων

Τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτνμπεργκ δέχθηκε σήμερα (4/6) λίγο μετά τις 14:00, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ψηλά στην ατζέντα ήταν το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό γραφείο, στα Ανάκτορα του Νοτλμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συνάντηση δεν επετράπη η παρουσία δημοσιογράφων.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αν και η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, “αναμένει από τη Σουηδία να συμμορφωθεί με ένα τριμερές μνημόνιο που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια”.

Η Σουηδία ψήφισε έναν αντιτρομοκρατικό νόμο τον περασμένο Νοέμβριο, ελπίζοντας ότι η Άγκυρα θα εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο νέος νόμος, που ισχύει από την 1η Ιουνίου, επιτρέπει στις αρχές να διώκουν άτομα που υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας ευελπιστούν ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments