Διεθνή

Βρυξέλλες: Μάχη Κομισιόν – Ευρωβουλής για τις περικοπές στις δαπάνες

Βρυξέλλες: Μάχη Κομισιόν – Ευρωβουλής για τις περικοπές στις δαπάνες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Καθώς ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να πιέζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις,  τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μάχονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πόσα δημόσια χρήματα θα τους επιτραπεί να ξοδέψουν το επόμενο έτος.

Καθώς ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να πιέζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις,  τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μάχονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πόσα δημόσια χρήματα θα τους επιτραπεί να ξοδέψουν το επόμενο έτος.

Οι επιστολές μεταξύ του Επιτρόπου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και άλλων οργάνων της ΕΕ —που είδε το Politico— αποκαλύπτουν ότι η Επιτροπή ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να περιορίσει τα σχέδια δαπανών του για το 2024 κατά περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ και το Δικαστήριο της ΕΕ να περικόψει σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτουν τις περικοπές, υποστηρίζοντας ότι ο Χαν εφαρμόζει «ένα ύπουλο, τέχνασμα του προϋπολογισμού που θα μπορούσε να τους αναγκάσει να κάνουν επώδυνες περικοπές σε τομείς εκτός των μισθών».

Καθώς ο Χαν προετοιμάζεται να υπερασπιστεί το σχέδιο προϋπολογισμού, αυτές οι διαφωνίες δίνουν μια άσχημα εικόνα αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Σύμφωνα επίσης με το Politico, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον περασμένο μήνα, εκφράζοντας την αντίθεσή της με τις περικοπές και υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή έκανε λάθος με τα δεδομένα της.

Τα δεδομένα

Σε επιστολή του από τις 8 Μαΐου, ο Χαν προειδοποίησε το Κοινοβούλιο ότι κινδυνεύει να ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο δαπανών: το εν λόγω πλαφόν απαιτεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να διατηρούν τις αυξήσεις του προϋπολογισμού, που προκαλούνται από τον πληθωρισμό και που δεν δεν σχετίζονται με τους μισθούς, σε λιγότερο από 2% ετησίως.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο αμφισβητεί σθεναρά αυτό, υπολογίζοντας ότι οι αυξήσεις στις δαπάνες κινούνται εντός του συγκεκριμένου πλαφόν για πρώτη φορά και διαμορφώνονται στο 1,97%.

Όπως γράφει το Politico, σε μια νέα προσέγγιση η Κομισιόν έχει συμπεριλάβει αυξήσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό στους μισθούς των βουλευτών του ΕΚ ως μέρος του πεδίου εφαρμογής του 2%.

Περιγράφοντας την κίνηση του Χαν ως «μονομερή απόφαση» της Επιτροπής, η Μέτσολα έγραψε ότι ήταν «πολύ ατυχές» που η Επιτροπή είχε υποβάλει αυτό το αίτημα, ειδικά καθώς προέκυψε «χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση για το σκεπτικό τους».

«Η προσδοκία μας είναι ότι θα διορθώσουν αυτή την πρόταση», δήλωσε στο POLITICO εκπρόσωπος της Μέτσολα.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής από την πλευρά του ανέφερε ότι έλαβαν την επιστολή και πώς θα απαντήσουν «εν ευθέτω χρόνο».

Πηγή: ot.gr//Κάτια Δάνδολου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments