Πολιτική

Τα σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ

Τα σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η αυτοτελής αυτοδυναμία ήταν το ζητούμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του, και τώρα αυτό έχει γίνει ακόμη επιτακτικότερο με τη χώρα να οδεύει σε εκλογές με άλλο σύστημα

Η αυτοτελής αυτοδυναμία ήταν το ζητούμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του, και τώρα αυτό έχει γίνει ακόμη επιτακτικότερο με τη χώρα να οδεύει σε εκλογές με άλλο σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής, και με τον πρόεδρο της ΝΔ να διαμηνύει ότι, αν δεν επιτευχθεί, θα οδηγηθούμε σε νέες κάλπες τον Αύγουστο.

Οι εκλογολόγοι στο επιτελείο της οδού Πειραιώς έχουν στα χέρια τους όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να ζήσουμε μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 25 Ιουνίου. Το πολύ καλό σενάριο είναι η ΝΔ να πάρει το ίδιο ποσοστό με αυτό των εκλογών της 21ης Μαΐου με πεντακομματική Βουλή.

Η αυτοδυναμία εδώ θα είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή, αφού με ποσοστό 40,79% η ΝΔ θα λάβει 171 έδρες.

Το επόμενο ενδεχόμενο είναι να έχουμε εξακομματική Βουλή, με την έκπληξη των εκλογών, το κόμμα Νίκη, να εισέρχεται στο Κοινοβούλιο. Οι αναγωγές των ειδικών δείχνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ με το μπόνους των 50 εδρών της ενισχυμένης αναλογικής θα είχε και πάλι ισχυρή αυτοδυναμία με 166 έδρες.

Οι τελευταίες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ωστόσο επτακομματική Βουλή, με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου να υπερβαίνει το 3% και άρα, να βάζει υποψηφιότητα για είσοδο στο Κοινοβούλιο. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι παραπάνω από απαραίτητη.  Σε αυτό τα σενάριο,  ΝΔ με ποσοστό άνω του 40% θα πάρει όλο το μπόνους των 50 εδρών, που της εξασφαλίζει αυτοδυναμία με 162 έδρες.

Τι θα συμβεί όμως αν η ΝΔ χάσει μία μονάδα και λάβει 39,7%;

Σε αυτήν την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα λάβει 48 από τις 50 έδρες και οι υπόλοιπες δύο θα κατανεμηθούν αναλογικά. Έτσι, υπολογίζεται ότι θα λάβει και πάλι ισχυρή αυτοδυναμία 159 εδρών.

Υπάρχει εντούτοις και το σενάριο της οκτακομματικής Βουλής με την είσοδο και του Μέρα 25 του κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Εδώ, η ΝΔ θα ελάμβανε μια οριακή πλειοψηφία, και αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για τη «γαλάζια» παράταξη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η ΝΔ με ποσοστό 37% θα έπαιρνε 44 έδρες από το μπόνους και η αυτοδυναμία θα εξανεμιζόταν. Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο πολιτικό κόμμα μόλις φθάσει ποσοστό 25% παίρνει ένα μπόνους 20 εδρών. Οι 280 έδρες μοιράζονται αναλογική. Ο πρώτος όμως παίρνει άλλες 20 έδρες. Για κάθε πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 25%, ο πρώτος παίρνει μπόνους ακόμη δύο έδρες, με μάξιμουμ τις 30. Δηλαδή, αν πάρει ακόμη 15% και φθάσει το 40%, παίρνει άλλες 30 έδρες και φθάνει τις 50 έδρες. Αυτό είναι και το λεγόμενο «ταβάνι». Αν πάρει 39% θα είναι δύο έδρες λιγότερες, θα είναι 48 έδρες το μπόνους. Αν φθάσει 38% το μπόνους θα είναι 46 βουλευτικές έδρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments