Πολιτική

Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ – Απώλειες για κόμμα Νίκη

Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ – Απώλειες για κόμμα Νίκη

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε πως η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητά του, είναι μονόδρομος.

Άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας ,με αυτοδυναμία και ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταγράφουν οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πέντε ημέρες πριν από τις κάλπες της 25 ης Ιουνίου. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη και αυτό που αναζητείται είναι πόσο θα διευρυνθεί η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, πόσες έδρες θα έχει η νέα κυβέρνηση και πόσα κόμματα θα εισέλθουν τελικά στο Κοινοβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, θα είναι επτακομματικό. Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία κινείται σε ποσοστά άνω του 40% και προσεγγίζει το 45% με κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις 160 έδρες και άνω. Η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ μέρα με την ημέρα διευρύνεται σε σχέση με τις εκλογές της 21 ης Μαΐου, καθώς η τάση για τη Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά ανοδική και η αντίστοιχη του Αλέξη Τσίπρα, καθοδική. Αλλά και οι συσπειρώσεις και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων δίνουν μια εξαιρετικά θετική εικόνα για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής.

Επιπλέον, η δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο για πολιτικό αρχηγό που έχει ολοκληρώσει την πρώτη τετραετία και ετοιμάζεται για τη δεύτερη. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη μέτρηση της GPO, η οποία διενεργήθηκε για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φθάνει σε δημοφιλία σε ποσοστό 53,9% με το αντίστοιχο ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 26,6%, ενώ σχεδόν οι μισοί πολίτες επιθυμούν χωρίς δεύτερη σκέψη να προκύψει από τις κάλπες αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε πως η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητά του, είναι μονόδρομος. «Δεν θα χρειαστεί να ξαναβρεθούμε εδώ αυγουστιάτικα και δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τρίτες εκλογές. Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας προκύπτει ως μονόδρομος μιας και ο κύριος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως ακόμη και 149 βουλευτές να έχει η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπει σε καμία συζήτηση για τον σχηματισμό της κυβέρνησης», υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως «ο κ. Ανδρουλάκης ενδόμυχα επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να μείνει στην αντιπολίτευση».

Στην εκτίμηση, ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί και τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο καλοκαίρι, συντείνει το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει, στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, την εμφανή τάση να περιορίζει απώλειες και διαρροές προς τα δεξιά της. Κόμματα και πολιτικοί σχηματισμοί με σκληρό δεξιό ιδεολογικό προφίλ ή ακόμη και με ακροδεξιά ρητορική βλέπουν την εκλογική τους απήχηση να περιορίζεται σημαντικά. Χαρακτηριστική προς τούτο είναι η περίπτωση του πολιτικού κόμματος Νίκη. Στην εκλογική διαδικασία της 21 ης Μαΐου, το κόμμα, με έδρα την Μακεδονία, συγκέντρωσε 172.260 ψήφους και έλαβε ποσοστό 2,92%. Στις πρώτες μετρήσεις που ακολούθησαν την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, η Νίκη εμφανιζόταν να κινείται με άνεση σε ποσοστά που της εξασφάλιζαν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το κόμμα από τη Βόρεια Ελλάδα έφθανε το 3,5%, ακόμη και το 4% των εκλογικών προτιμήσεων των πολιτών.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται τα ποσοστά που συγκεντρώνει η Νίκη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες αυτή παραμένει εκτός κοινοβουλευτικού νυμφώνος. Έτσι, στη δημοσκόπηση της εταιρείας Rass, που είδε χθες τα φώτα της δημοσιότητας, η Νίκη περιορίζεται στο 2,8% στην πρόθεση ψήφου, κινούμενη εκτός Κοινοβουλίου, αλλά και πιο χαμηλά από την επίσημη εκλογική επίδοση. Φαίνεται πως οι προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας να περιορίσει τις εκ δεξιών απώλειές της αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Ενδεικτική της σχετικής κινητικότητας, που αναπτύσσει το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, είναι η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο Άγιον Όρος. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε τον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, όπου είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει και την εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί». Επίσης, τη μόνη Σίμωνος Πέτρας όπου έγινε δεκτός με τιμές από τον ηγούμενο Ελισσαίο, σε πολύ θερμό κλίμα και τη μόνη Βατοπαιδίου όπου προσκύνησε την Αγία Ζώνη της Παναγιάς και τη μόνη Ιβήρων όπου του παρατέθηκε τιμητικό γεύμα.

«Ήταν μια επίσκεψη που ήθελε να καταδείξει ότι το Άγιον Όρος πρέπει να μείνει μακριά από πολιτικά παιχνίδια» σχολίασε ο ίδιος στην εφημερίδα «Τα Νέα». Όπως είχε, άλλωστε, ξεκαθαρίσει και νωρίς χθες το πρωί, πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, «δεν πηγαίνω για να εμπλέξω το Άγιον Όρος σε καμία κομματική διαμάχη. Πηγαίνω ως πιστός χριστιανός για να προσκυνήσω, να δω τις αγαπημένες μου Μονές, να μιλήσω με γέροντες, οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη σοφία και να πάρω την ευλογία τους για τις δύσκολες μέρες που ακολουθούν. Αν θέλεις να πάρεις ευλογία για τις εκλογές δεν μπορείς μετά, πας πριν απ’ τις εκλογές». Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε πως «όσοι εμπλέκουν το Άγιον Όρος στην κομματική διαμάχη, ούτε το αγαπούν ούτε το σέβονται ούτε το πιστεύουν. Όποιος προσπαθεί να καπηλευτεί το Άγιον Όρος για κομματικούς σκοπούς, στην πραγματικότητα δεν είναι ορθόδοξος χριστιανός».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments