Οικονομία

Τουρκία: Συνεχίζεται η «βουτιά» της λίρας

Τουρκία: Συνεχίζεται η «βουτιά» της λίρας
Nέο χαμηλό ρεκόρ έκανε τη Δευτέρα το τουρκικό νόμισμα

Nέο χαμηλό ρεκόρ έκανε τη Δευτέρα το τουρκικό νόμισμα, καθώς η λίρα υποχωρεί 3% με την ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου να είναι 26,05 δολάρια.

Όλα αυτά ενώ η Κεντρική Τράπεζα έλαβε μέτρα για την απλούστευση της πολιτικής της, ενώ ένας αξιωματούχος και τραπεζίτες δήλωσαν ότι η τράπεζα σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα αποθεματικά της για τη στήριξη της λίρας.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρήσει κατά 28% μέχρι στιγμής φέτος, κυρίως μετά την επανεκλογή στα τέλη Μαΐου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκτοτε έχει προχωρήσει σε υποχώρηση της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Με τη χρήση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας για την προστασία της αξίας της λίρας πριν από τις εκλογές, τα αποθεματικά έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό στις αρχές Ιουνίου, με τα καθαρά αποθέματα να είναι μείον 5,7 δισ.δολάρια.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα της κεντρικής τράπεζας που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο, το ποσοστό διατήρησης τίτλων που πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες στις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα μειώθηκε στο 5% από 10%.

Οι τίτλοι που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες κυμαίνονταν μεταξύ 3% και 12% των καταθέσεών τους σε λίρες, σύμφωνα με το νέο πρότυπο, έναντι 3% έως 17% προηγουμένως.

Ο νέος κανονισμός ανέφερε ότι οι τράπεζες των οποίων οι καταθέσεις σε λίρες είναι μικρότερες από το 57% των συνολικών καταθέσεων θα πρέπει να διατηρούν επιπλέον επτά ποσοστιαίες μονάδες τίτλων, σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά επιπλέον μονάδες που ίσχυαν για τις τράπεζες που διατηρούσαν καταθέσεις σε λίρες μικρότερες από το 60%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments