Global News

Die Zeit: Ε.Ε. – «Ραγίζει» η στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας

Die Zeit: Ε.Ε. – «Ραγίζει» η στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Το θέμα της κατάστασης στη Ρωσία τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Δευτέρας αφού οι μισθοφορικές δυνάμεις της Ομάδας Wagner, υπό τη διοίκηση του Πριγκόζιν, πήραν τον έλεγχο του στρατηγείου στο Ροστόφ, στα νότια της χώρας, και άρχισαν να κατευθύνονται προς Μόσχα το πρωί του Σαββάτου. Στη συνέχεια, το βράδυ, τα στρατεύματα αποχώρησαν από το ρωσικό έδαφος και επέστρεψαν στην ανατολική Ουκρανία αφού κατέληξαν σε συμφωνία με το Κρεμλίνο.

Η απόπειρα ανταρσίας που έλαβε χώρα στη Ρωσία αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι ο πόλεμος της Μόσχας στην Ουκρανία προκαλεί εσωτερική αστάθεια και έχει αρχίσει να υπονομεύει τη ρωσική στρατιωτική ισχύ, σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Το [ρωσικό] πολιτικό σύστημα παρουσιάζει ευθραυστότητα και η στρατιωτική ισχύς ραγίζει είπε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, καθώς έφτασε για τη συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των Είκοσι Επτά . Το θέμα της κατάστασης στη Ρωσία τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Δευτέρας αφού οι μισθοφορικές δυνάμεις της Ομάδας Wagner, υπό τη διοίκηση του Πριγκόζιν, πήραν τον έλεγχο του στρατηγείου στο Ροστόφ, στα νότια της χώρας, και άρχισαν να κατευθύνονται προς Μόσχα το πρωί του Σαββάτου. Στη συνέχεια, το βράδυ, τα στρατεύματα αποχώρησαν από το ρωσικό έδαφος και επέστρεψαν στην ανατολική Ουκρανία αφού κατέληξαν σε συμφωνία με το Κρεμλίνο.

Ο Μπορέλ είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πλήρωνε το τίμημα για τη δημιουργία ενός «τέρατος» με τον Όμιλο Βάγκνερ. «Το τέρας που δημιούργησε ο [Βλαντιμίρ] Πούτιν με τον Βάγκνερ […] τον δαγκώνει τώρα. Το τέρας στρέφεται εναντίον του δημιουργού του», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν είναι καλό να βλέπουμε ότι μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία μπορεί να εισέλθει σε μια φάση πολιτικής αστάθειας», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ, ωστόσο, θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην υποστήριξη της ΕΕ. Ουκρανίας. Πριν από τη συζήτηση, οι περισσότεροι υπουργοί επανέλαβαν τα σχόλια των κυβερνήσεών τους το Σαββατοκύριακο, περιγράφοντας την ανταρσία ως «εσωτερική ρωσική υπόθεση», χωρίς εξωτερική ανάμειξη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταστρέφει τη χώρα του με τον «βίαιο επιθετικό πόλεμο» του στην Ουκρανία. «Βλέπουμε σημαντικές ρωγμές στη ρωσική προπαγάνδα», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα επικεντρωθεί στο να βοηθήσει την Ουκρανία στον αγώνα της. Η Φινλανδή υπουργός Ελίνα Βαλτόνεν πρότεινε ότι τα γεγονότα το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι η εξουσία του Ρώσου προέδρου δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο φαινόταν. «Είναι σύνηθες για τα αυταρχικά κράτη ότι όλα φαίνονται πολύ σταθερά μέχρι που μια μέρα, τίποτα δεν είναι. Και αναμένω μια τέτοια εξέλιξη και για τη Ρωσία», είπε στους δημοσιογράφους. Εκτός από την άποψη για αυξημένη υποστήριξη προς την Ουκρανία, οι υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι η νέα αστάθεια της Ρωσίας έχει επιπτώσεις πολύ πέρα ​​από τα σύνορά της.

«Θα ήταν επικίνδυνο για την Ευρώπη εάν η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, με το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων, κλονιζόταν », δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. Η εξέγερση της ομάδας Βάγκνερ εναντίον του Κρεμλίνου δείχνει ταυτόχρονα την επικίνδυνη απρόβλεπτη Ρωσία και αντικρούει την ιδέα ότι η Μόσχα χρειάζεται χρόνο για να προετοιμάσει μια επίθεση κατά των μελών του ΝΑΤΟ, δήλωσε στον Τύπο ο Λιθουανός Υπουργός Εξωτερικών.Εξωτερικών, Gabrielius Landsbergis. «Για αρκετές δεκαετίες μας έλεγαν ότι είναι δυνατό να μιλήσουμε με τη Ρωσία και, αργότερα, ότι είναι δυνατό να προβλέψουμε τις ενέργειές της. Αλλά πάντα λέγαμε ότι η Ρωσία ήταν απρόβλεπτη και αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα», είπε ο Landsbergis. «Βλέπουμε πόσο γρήγορα μπορούν να συμβούν τα πράγματα – μια στρατιωτική μονάδα χρειάστηκε μισή μέρα για να απέχει 200 ​​χιλιόμετρα από τη Μόσχα – τώρα σκεφτείτε πόσο εύκολα θα μπορούσε να διασχίσει τη Λευκορωσία», είπε .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments