Οικονομία

Οικονομία: Τα πρώτα νομοσχέδια και η “καυτή” ατζέντα

Οικονομία: Τα πρώτα νομοσχέδια και η “καυτή” ατζέντα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά, με αυξήσεις μισθών, ενώ βάζει στο κάδρο και την αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών της ελληνικής οικονομίας

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά, με αυξήσεις μισθών, ενώ βάζει στο κάδρο και την αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι τεράστια φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τον οδηγό της κυβερνητικής δράσης για τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει περίοδο χάριτος, όταν μάλιστα δίνει  ιδιαίτερο βάρος στο κοινωνικό πρόσημο.

Οι υπουργοί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, θα παραλάβουν τη λίστα με τις υλοποιήσεις της επόμενης 4ετίας, ενώ προβλέπονται και δομικές αλλαγές. Σε αυτό συγκαταλέγεται η μεταφορά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δις ευρώ για την επόμενη θητεία.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αφήνει το παλαιότερό του πόστο, δηλαδή τα εργασιακά, και πιάνει το φορο-νοικοκύρεμα και τον επενδυτικό σχεδιασμό της χώρας.  Μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση θα πρέπει να κινηθούν σε πολύ σφιχτές προθεσμίες για την υλοποίηση των νέων οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, να αξιοποιήσουν τους πόρους του ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο μέχρι το 2027 και να τρέξουν όλα τα μεγάλα έργα. Στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να μπουν και θέματα για τις τράπεζες, με οδηγό τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ειδικά υπό αυτό το διεθνές περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, θα δεχθεί προτάσεις από την  Τράπεζα της Ελλάδος και θα υπάρξουν συζητήσεις  για νέο πλαίσιο λειτουργίας των διαχειριστών κόκκινων δανείων.

Τα πρώτα νομοσχέδια και οι ταμίες του κράτους

Στα έσοδα και στα έξοδα θα πέσει το βάρος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών υπό το πρίσμα των σφιχτών ευρωπαϊκών κανόνων που επαναλειτουργούν από αρχές του 2024.  Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα αποτελέσει τον προθάλαμο για την νέα δημοσιονομική  “κανονικότητα”, η οποία προβλέπει πλεονάσματα, και ως εκ τούτου βάζει σε βαθιά νερά με το “καλημέρα” το νέο οικονομικό επιτελείο.  Οι νέοι “ταμίες του κράτους” οφείλουν όχι μόνο να κόψουν από τις έκτακτες δαπάνες (στο πλαίσιο των εντολών της Κομισιόν για τερματισμό των ενεργειακών έκτακτων μέτρων), αλλά  και να διατηρήσουν υψηλά τη δυναμική των ταμειακών  διαθεσίμων, ώστε να υλοποιηθούν μία σειρά από εξαγγελίες. ‘ Το προσχέδιο του προϋπολογισμού μάλιστα θα αρχίσει να συντάσσεται μέσα στον Αύγουστο, ενώ  θα ενταχθούν νέα μέτρα μεταξύ των οποίων αλλαγές στη φορολογία. ‘Ετσι, μόλις ο “νέος Τσάρος” της οικονομίας εγκατασταθεί στο γραφείο του, θα πρέπει να «τρέξει» τις διατάξεις του νομοσχεδίου – σκούπα, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τέλη Ιουλίου. Πρώτο βήμα, λοιπόν, θα είναι το “θερινό” φορο-σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο των ελαφρύνσεων για μισθωτούς, νέους, ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν για την παράταση του Market Pass.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments