Global News

Le Figaro: Στη Σουηδία ξανακαίγεται το Κοράνι

Le Figaro: Στη Σουηδία ξανακαίγεται το Κοράνι

Πηγή Φωτογραφίας: The Spectator

Οι αρχές δήλωσαν ότι το συμβάν δεν ενέχει «κίνδυνο για την ασφάλεια». Η Άγκυρα, που μπλοκάρει την υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας για το ΝΑΤΟ, καταδικάζει μια «απεχθή» πράξη.

Ένας άνδρας έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου έξω από το μεγαλύτερο τζαμί της Στοκχόλμης σε μια συγκέντρωση που είχε εγκρίνει η σουηδική αστυνομία την Τετάρτη, την πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής εορτής του Eid al-Adha. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ήρεμα και ομαλά, υπό αστυνομική επιτήρηση, σημείωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Περίπου 100 θεατές και δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το κάψιμο που οργάνωσε ο Salwan Momika, ένας 37χρονος Ιρακινός που έφυγε από τη χώρα του για τη Σουηδία. Ντυμένος με μπεζ σινιόν και ένα ανοιχτό πουκάμισο, πάτησε το Κοράνι πολλές φορές προτού ρίξει λωρίδες από μπέικον μέσα σε αυτό και κάψει μερικές σελίδες.

« Είναι τρελό, είναι εντελώς τρελό, είναι μόνο μίσος που κρύβεται πίσω από τις έννοιες της δημοκρατίας και της ελευθερίας », αντέδρασε ο Noa Omran, ένας 32χρονος καλλιτέχνης που ήρθε να παρευρεθεί στη σκηνή. Αυτό το κάψιμο συμπίπτει με το Eid al-Adha, μια γιορτή που γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο στη μνήμη της θυσίας που είχε σχεδόν κάνει ο Αβραάμ θέλοντας να θυσιάσει τον γιο του, προτού ο άγγελος Γαβριήλ του προσφέρει in extremis να σκοτώσει ένα πρόβατο στη θέση του, σύμφωνα με την παράδοση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν καταδίκασε την « κακή » και « απεχθή » ενέργεια. « Καταδικάζω την απεχθή πράξη που διαπράχθηκε κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα του Eid-al- Adha », έγραψε ο υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter. «Είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται αυτές οι αντι-ισλαμικές ενέργειες με το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης. Το να κλείνεις το μάτι σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις είναι συνενοχή», προσθέτει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών έως ότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουνίου.

Το θέμα είναι ευαίσθητο στη Σουηδία: μια διαδήλωση τον Ιανουάριο κατά την οποία κάηκε ένα Κοράνι μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη είχε εξοργίσει την Τουρκία, η οποία εμποδίζει την υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας για το ΝΑΤΟ. Διοργανώθηκε από τον Σουηδό-Δανό ακροδεξιό ακτιβιστή Rasmus Paludan, ο οποίος καταδικάστηκε για ρατσιστικές προσβολές, η εκδήλωση προκάλεσε την οργή του μουσουλμανικού κόσμου και οδήγησε σε διαδηλώσεις και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των σουηδικών προϊόντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments