Global News

Economist: Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώνεται και πάλι

Economist: Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώνεται και πάλι
Παρά την πτώση, το κύμα πληθωρισμού στη νομισματική ένωση των είκοσι κρατών – μελών δεν έχει ακόμη σπάσει. Το βασικό επιτόκιο, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές ενέργειας και τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, μεταξύ άλλων, αυξήθηκε στο 5,4% τον Ιούνιο από 5,3% τον Μάιο.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε και πάλι σημαντικά χάρη στην  πτώση των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat την Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό 5,6%. Τον Μάιο, ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 6,1%, έναντι 7,0% τον Απρίλιο.

Παρά την πτώση, το κύμα πληθωρισμού στη νομισματική ένωση των είκοσι κρατών – μελών δεν έχει ακόμη σπάσει. Το βασικό επιτόκιο, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές ενέργειας και τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, μεταξύ άλλων, αυξήθηκε στο 5,4% τον Ιούνιο από 5,3% τον Μάιο. «Πρώτα τα καλά νέα: ο βασικός πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο Thomas Gitzel, Chief Economist της VP Bank. Τα κακά νέα, εν τω μεταξύ, είναι ότι η πτώση θα είναι αργή και σκληρή. Στον τομέα των υπηρεσιών, οι τιμές θα αυξηθούν λόγω των υψηλότερων μισθών. Αυτό σημαίνει ότι μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι σχεδόν βέβαιη.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν απότομα κατά 5,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο μετά από πτώση 1,8% τον Μάιο. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν κατά 11,7% από αύξηση 12,5% τον Μάιο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 5,5% από 5,8% προηγουμένως. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,4%, έναντι 5,0% τον Μάιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments