Διεθνή

Φόβος για νέα επεισόδια στη Γαλλία – Οι κινήσεις Μακρόν

Φόβος για νέα επεισόδια στη Γαλλία – Οι κινήσεις Μακρόν
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μαχαιρώσει τη Δημοκρατία», διεμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών - Φόβος για νέα επεισόδια στη Γαλλία τη νύχτα - Νέα βίντεο των συγκρούσεων

Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν τη Δευτέρα στο κάλεσμα κατά της βίας μπροστά από τα δημαρχεία των πόλεων της Γαλλίας στη σκιά της επίθεσης στην κατοικία ενός δημάρχου στην περιφέρεια του Παρισιού. Ο φόβος για νέα επεισόδια στη Γαλλία τη νύχτα είναι υπαρκτός, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 3.200 συλλήψεις από την περασμένη Τρίτη μέχρι και την Κυριακή.45.000 μέλη της αστυνομίας και της χωροφυλακής αναπτύσσονται και πάλι στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον Βενσάν Ζανμπρέν, τον δήμαρχο του κόμματος των Ρεπουμπλικανών στο προάστιο Λάι λε Ροζ, του οποίου το σπίτι έγινε στόχος βίαιης επίθεσης ότι τον εμπιστεύεται και τον στηρίζει, ανακοίνωσε το Ελιζέ. «Θα χτίσουμε τις λύσεις μαζί», είπε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον δήμαρχο. 

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, πήγε στο προάστιο για να στηρίξει το δήμαρχο, δήλωσε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν θα αφήσει «τίποτα να περάσει» και θα είναι στο «πλευρό των δημάρχων».

Ο δήμαρχος του Μπρι-συρ-Μαρν αρνήθηκε πάντως την πρόσκληση του Γάλλου προέδρου, ο οποίος θα δεχθεί την Τρίτη 220 δημάρχους στους οποίους σημειώθηκαν τα επεισόδια. «Ο αρχηγός του κράτους πρέπει να «ηγηθεί» και να αποκαταστήσει την τάξη χωρίς παραχωρήσεις! Δεν οργανώνει δεξιώσεις. Περιμένουμε δράση, όχι άλλες μεγαλόστομες δηλώσεις και κενές ομιλίες», σημείωσε στο Twitter ο Σαρλ Ασλανγκούλ.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μαχαιρώσει τη Δημοκρατία», διεμήνυσε νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν. «Δεν μπερδεύω τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στις εργατικές γειτονιές με τους παραβάτες», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχουν κοινωνικές δικαιολογίες», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Στο δημαρχείο της Ναντέρ, στην πόλη όπου έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού ο 17χρονος Ναέλ πυροδοτώντας το κύμα άγριων ταραχών σε όλη τη Γαλλία, μαζεύτηκε επίσης πολύς κόσμος.

«Η δημοκρατία δέχεται επίθεση» δήλωσε από πλευράς του Βενσάν Ζανμπρέν «Είδαμε το αληθινό πρόσωπο των ταραχοποιών, ήταν το πρόσωπο των δολοφόνων» ανέφερε. 

«Ανακατεύθυναν το μίσος τους καταφεύγοντας σε μια ποταπή πράξη, ήθελαν να δολοφονήσουν τη γυναίκα μου και τα δύο μικρά παιδιά μου στον ύπνο τους». «Η μεγαλύτερη πράξη γενναιότητας έγινε από μια μητέρα που έσωσε ένα παιδί» σημείωσε. Η σύζυγός του κατάφερε να ξεφύγει από την επίθεση των ταραχοποιών παίρνοντας τα δύο μικρά παιδιά, όταν στο σπίτι τους έπεσε ένα αυτοκίνητο.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα πως περίπου 3.200 άτομα συνελήφθησαν από τις γαλλικές δυνάμεις της τάξης από την Τρίτη μέχρι και χθες, Κυριακή, σε πέντε διαδοχικές νύκτες ταραχών που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο του 17χρονου Ναέλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments