Πολιτική

Κινητικότητα και προσδοκίες στο ΠΑΣΟΚ

Κινητικότητα και προσδοκίες στο ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη ευκαιρία για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη ευκαιρία για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η αναδιάταξη των δυνάμεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς είναι βέβαιη και συνεπώς στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι, εφόσον η Κουμουνδούρου εισέλθει σε περιδίνηση, τότε μπορεί να επαναπατριστούν αρκετοί ψηφοφόροι, αλλά όχι στελέχη.

Στρατηγικός στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ, η «μήτρα» της Δημοκρατικής Παράταξης, να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει με πρωτοβουλίες και με τη δική της πολιτική παρουσία και παρέμβαση, εντός και εκτός Βουλής, για να κάνει εκ νέου την Κεντροαριστερά πρωταγωνίστρια. Όχι όμως συγκυριακά, αθροίζοντας υποσύνολα ή συναθροίζοντας πρόσωπα και κινήσεις. Αλλά με αρχές και αξίες. Για να ξαναβρούμε το νήμα της Ιστορίας, να αφήσουν όλες και όλοι οριστικά το λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την τοξικότητα και τον διχασμό στο παρελθόν και να μπορέσει ξανά να αφηγηθεί αυτός ο χώρος μια προοδευτική, κυβερνητική εναλλακτική. Σε κάθε περίπτωση, η Χαριλάου Τρικούπη θα επιδιώξει να εμφανιστεί ως ο μοναδικός εκφραστής της Κεντροαριστεράς, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει να βρει το βηματισμό του.

Ωστόσο, η όποια προσπάθεια Ανδρουλάκη μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς ήδη στο εσωτερικό έχουν ανοίξει σοβαρές πληγές.

Σε ρήξη φαίνεται ότι οδηγείται η σχέση του Νίκου Ανδρουλάκη με το Χάρη Καστανίδη, ο οποίος αντέδρασε οργισμένα για την απόφαση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός βουλής τον πρώην υπουργό.

Ο κ. Καστανίδης που εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1981 κατηγορεί ευθέως τον κ. Ανδρουλάκη ότι επέλεξε τον αποκλεισμό του από τη βουλή και ότι επιχείρησε να «κρύψει» την επιλογή του αυτή επικαλούμενος την απόφαση ευρύτερης ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη το κριτήριο ήταν άλλο και είχε ενδεχομένως σχέση με «διαβουλεύσεις άγνωστων παρασκηνίων».

Το σκεπτικό του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ -σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη- αφορά στην ανάλυση του παζλ και στις τρεις εκλογικές περιφέρειες (Ηράκλειο, Νότια Αθήνα και Α’ Θεσσαλονίκης), όπου ήταν υποψήφιος βουλευτής. Στο Ηράκλειο, όπως και σε άλλες δύο εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης (σε Λασίθι και Ρέθυμνο) το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε τη δεύτερη θέση εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη Θεσσαλονίκη και τη Νότια Αθήνα παρέμεινε σε μονοψήφια ποσοστά, τέταρτο κόμμα, πίσω από το ΚΚΕ.

Στο Ηράκλειο συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 35.699 ψήφους (3.000 λιγότερες από τον πρώτο γύρο βέβαια), κατέγραψε ισχυρό διψήφιο ποσοστό (23,01%) και εξέλεξε δύο βουλευτές από τη νεότερη γενιά, την Ελένη Βατσινά και τον Φραγκίσκο Παρασύρη. Για το Νίκο Ανδρουλάκη το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί την αναγέννηση του κόμματος και αποτελεί πρότυπο για τη μάχη που πρέπει να δοθεί εφεξής από το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα. Με αυτό το κριτήριο και με δεδομένο ότι στο Νότιο Τομέα της Αθήνας εκλέχτηκε στέλεχος επίσης από τη νέα γενιά- ο Παύλος Χρηστίδης- ο κ. Ανδρουλάκης προτίμησε να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Οι καλά γνωρίζοντες εξηγούν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου διαπιστώσει αδυναμίες στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και της μάχης στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι αναμένονται ανακατατάξεις και «ανατροπές» στο «πράσινο παζλ» της περιοχής, οι οποίες θα αρχίσουν από την άμεση και πλήρη στελέχωση του γραφείου του Προέδρου και βουλευτή πλέον Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη αποφεύγοντας επί του παρόντος να απαντήσουν στη δήλωση του Χ. Καστανίδη τονίζουν ότι η παρουσία το αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην συμπρωτεύουσα θα είναι συχνή, οι δράσεις έντονες και «διαρκείς» καθώς δίνει μεγάλη βαρύτητα στην Κεντρική Μακεδονία γενικότερα.

Στο «κόλπο» και το ΚΚΕ

Τέλος, η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να επηρεάσει θετικά και τον Περισσό. Αρκετοί δυσαρεστημένοι, αριστεροί ψηφοφόροι ενδεχομένως να αποφασίσουν πως μοναδική επιλογή από το πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΚΚΕ. Εν κατακλείδι, θεωρείται δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές  που πλησιάζουν και στη συνέχεια οι ευρωεκλογές θα διαμορφώσουν μια νέα κατάσταση για την Κεντροαριστερά και την Αριστερά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments