Πολιτική

Η τετραετία της Υγείας

Η τετραετία της Υγείας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε επισήμως το έναυσμα για μια οργανωμένη αλλά επιθετική στρατηγική της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και την εναρμόνισή του με τα κορυφαία ευρωπαϊκά συστήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε επισήμως το έναυσμα για μια οργανωμένη αλλά επιθετική στρατηγική της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και την εναρμόνισή του με τα κορυφαία ευρωπαϊκά συστήματα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναμένεται πλέον να φέρει αποτελέσματα. Κατ’ αρχάς πρέπει να δώσει “θεραπεία” με άμεσα αποτελέσματα, όπως δραστικές παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ με τη βοήθεια του στρατού και της πυροσβεστικής. Από την άλλη, πρέπει να χορηγήσει ένα οριστικό “αντίδοτο” για να “θεραπεύσει” τις παθογένειες που κουβαλάει από το παρελθόν το εθνικό σύστημα ασφάλισης υγείας. Ο επανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη και η ανασυγκρότηση ενός νέου εθνικού συστήματος που θα παρέχει γρήγορες, σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες έχει ανακηρυχθεί σε κεντρική και προσωπική προτεραιότητα και δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Όπως έχει ξεκαθαριστεί, η υλοποίηση των στόχων και η επίτευξη των ορόσημων θα είναι υπό τη διαρκή εποπτεία του Πρωθυπουργού.

Το σχέδιο που διέπει την επιχειρησιακή δράση για τον ριζικό εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ περιλαμβάνει συνολικά 42 δράσεις και μεταρρυθμίσεις, οι περισσότερες από τις οποίες θα πρέπει να αποτελούν μέρος των “όπλων” μέχρι το τέλος του 2023. Το Εθνικό Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης στοχεύει στη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης σε κλήσεις έκτακτης ανάγκης από αστικές και ημιαστικές περιοχές από επτά σε δέκα λεπτά έως το 2027. Αυτό θα αλλάξει ριζικά την πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, εξαλείφοντας τους μεγάλους χρόνους αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τις μεγάλες καθυστερήσεις στις χειρουργικές επεμβάσεις και την απάνθρωπη ταλαιπωρία στις κλινικές. Μέχρι το ίδιο ορόσημο, δηλαδή το 2027, οι χρόνοι αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις θα μειωθούν στο μισό και θα μειωθούν έως και 70% στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και 80% στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Η ανάκαμψη του εθνικού συστήματος υγείας βασίζεται στον ποιοτικό πολλαπλασιαστή ισχύος της κυβερνητικής μεταρρύθμισης, που δεν είναι άλλος από το ανθρώπινο δυναμικό που ενισχύεται με την πρόσληψη 10.000 ατόμων. Ένα σημαντικό στοιχείο που έχει ήδη συμπεριληφθεί στο εθνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανασυγκρότησης είναι η υλικοτεχνική υποδομή με την αναβάθμιση ή την κατασκευή 80 νοσοκομείων και 159 κέντρων υγείας. Θα δημιουργηθούν επίσης συμβολικά έργα νέων νοσοκομειακών ιδρυμάτων, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και το Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Είναι επίσης σαφές ότι το εποπτικό μικροσκόπιο του Υπουργείου Υγείας θα είναι πάντα στραμμένο στην υλοποίηση των σχεδίων από τις διευθύνσεις διοίκησης των νοσοκομείων. Οι διευθυντές των νοσοκομείων θα αξιολογούνται συνεχώς για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιούν στο έπακρο τα ψηφιακά εργαλεία, όπως οι εφαρμογές κρατήσεων και οι νέες δυνατότητες, όπως τα νυχτερινά ιατρεία στα νοσοκομεία.

Για τα μη επείγοντα προβλήματα υγείας, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν επίσης στην περαιτέρω οργάνωση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης με την ενεργοποίηση του συστήματος παραπομπής σε ειδικούς και δημόσια ιδρύματα δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και στην επέκταση του αριθμού του ιατρικού προσωπικού. Κορυφαίες προτεραιότητες είναι τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments