Διεθνή

FAZ: Εκκλήσεις για βοήθεια στην πυρόπληκτη Μεσόγειο

FAZ: Εκκλήσεις για βοήθεια στην πυρόπληκτη Μεσόγειο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//(AP Photo/Armando Franca)

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στις πυρκαγιές που μαίνονται στις χώρες της Μεσογείου και στην παραδεισένια, όπως αποκαλείται, Δήλο.
Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στις πυρκαγιές που μαίνονται στις χώρες της Μεσογείου και στην παραδεισένια, όπως αποκαλείται, Δήλο.
Τόσο η Ελλάδα, όσο και άλλες μεσογειακές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραία υψηλές θερμοκρασίες και με πυρκαγιές που καίνε για ημέρες, καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
Όπως αναφέρει η#Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η Ιταλία είναι εκτεθειμένη σε διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα αυτές τις ημέρες. Τη Δευτέρα (24 Ιουλίου) η θερμοκρασία στη σικελική πόλη Κατάνια έφτασε τους 47,6 βαθμούς, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επικίνδυνες πυρκαγιές. Πάντως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για εμπρησμό. […] Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σικελία μέχρι την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων δύο 70χρονων ανδρών και μιας 88χρονης γυναίκας. Δύο δασοφύλακες που προσπάθησαν να βοηθήσουν, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα.
Οι φλόγες έφτασαν σε οικισμούς και πλησίασαν επικίνδυνα σε αυτοκινητοδρόμους (…)#O υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι έκανε έκκληση#”στις Βρυξέλλες”, καθώς οι υποδομές πυρόσβεσης στη χώρα είναι “εντελώς ανεπαρκείς”». Την ίδια στιγμή σημειώνει η εφημερίδα στην Ελλάδα «λόγω της ζέστης που φτάνει τους 47 βαθμούς, ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει εξαιρετικά υψηλός,
όπως προειδοποίησαν η πολιτική προστασία και η μετεωρολογική υπηρεσία. Η ελληνική πυροσβεστική υπηρεσία και περίπου 3.000 εθελοντές κατάφεραν να σώσουν το παραθεριστικό χωριό Γεννάδι στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού της Ρόδου. Την προηγούμενη ημέρα, οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια του χωριού κατέστρεψαν#αποθήκες και απομακρυσμένα σπίτια».
Μεγάλα προβλήματα με πυρκαγιές αντιμετωπίζουν και οι μεσογειακές χώρεςτης Αφρικής. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης αναφέρει πως «η οργή κατά της κυβέρνησης αυξάνεται στην Αλγερία, επειδή οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές με περισσότερους από 30 νεκρούς είναι déjà vu για τους κατοίκους». Στις περισσότερες από 100 πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, «34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές. […] Πυρκαγιές ξέσπασαν και στην Τυνησία, όπου οι θερμοκρασίες ανήλθαν σχεδόν στους 50 βαθμούς.
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, περίπου 2.500 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις πυρόπληκτες περιοχές».
Ένα#από τους δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά για διακοπές είναι η Μύκονος, η οποία υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Όμως σε μικρή απόσταση από το «νησί των πάρτι» υπάρχει ένα άλλο νησί με «παραδεισένια γαλήνη»: η Δήλος. Στη διαδικτυακή της ιστοσελίδα, η#Welt)γράφει πως πρόκειται για ένα νησί που «ανέχεται παραθεριστές μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και όπου δεν υπάρχουν ούτε καταστήματα, ούτε εστιατόρια, ούτε καταλύματα. Όμως πρόκειται για ένα νησί του Αιγαίου με ιδιαίτερο πλούτο σε
αξιοθέατα.
Σπανίως μπορούν να προσφέρουν τόσο μικροσκοπικά νησιά, με έκταση μόλις τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων, τέτοια ιστορία: η Δήλος δημιουργήθηκε από τον θεό Ποσειδώνα και στερεώθηκε στον πυθμένα με τέσσερις διαμαντένιους πυλώνες. Θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας, αποδέκτης αμύθητων θησαυρών και προσφορών. Τόπος του πιο αξιόπιστου μαντείου μετά τους Δελφούς, τόπος διεξαγωγής των μεγαλύτερων πολιτιστικών και αθλητικών αγώνων μετά την Ολυμπία και τη Νεμέα. […] Όμως η Δήλος έχει βιώσει και
αντιξοότητες: ξανά και ξανά εγκαταλείφθηκε από όλους τους κατοίκους της, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε αρκετές φορές από στρατηλάτες#και πειρατές.
Σήμερα, εκτός από έναν μουσειοφύλακα, η Δήλος είναι ακατοίκητη. Ωστόσο, το νησί κάθε άλλο παρά άδειο είναι: λόγω των αξιόλογων ιστορικών μνημείων, προσελκύει πολλούς#ημερίσιους τουρίστες. Κατά τη διάρκεια της σεζόν ένα παλιό επιβατικό πλοίο εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι της Χώρας της Μυκόνου προς το νησί των θεών. […] Στη Δήλο είναι σαν κάποιος να απενεργοποίησε την τουριστική βιομηχανία και όλες τις αμαρτίες#της». Μονάχα όταν επιστρέφει κανείς στη Μύκονο νιώθει πως επιστρέφει «από την αρχαιότητα στο παρόν, κάνοντας σε 45 λεπτά ένα ταξίδι στον χρόνο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments