Οικονομία

Κτηματολόγιο: Χωρίς πρόστιμο η υποβολή δηλώσεων

Κτηματολόγιο: Χωρίς πρόστιμο η υποβολή δηλώσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Παράταση για τρίτη φορά έλαβε η επιβολή προστίμου για όσους καθυστερούν να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο κτηματολόγιο

Παράταση για τρίτη φορά έλαβε η επιβολή προστίμου για όσους καθυστερούν να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο κτηματολόγιο. Παράλληλα, αφαιρέθηκε η δυνατότητα απόσπασης, μετάταξης ή μετακίνησης προσωπικού από το Ελληνικό Κτηματολόγιο έως το τέλος του 2025, προκειμένου ο οργανισμός να σταματήσει τις «διαρροές» προς άλλους φορείς του Δημοσίου.

Οι σχετικές ρυθμίσεις συμπεριελήφθησαν σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Η πρώτη παρατείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 την έκδοση μιας κοινής υπουργικής απόφασης για τον τρόπο υπολογισμού του προστίμου για όσους δεν έχουν υποβάλει δήλωση εμπρόθεσμα στο κτηματολόγιο. Τα πρόστιμα είχε προβλεφθεί ότι θα είναι από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία του δικαιώματος που δηλώνεται. «Η προτεινόμενη διάταξη επιδιώκει να απαλλάξει τους πολίτες από την οικονομική επιβάρυνση του προστίμου της μη εμπρόθεσμης δήλωσης των ακινήτων τους κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης για πέντε επιπλέον μήνες, ώστε να μπορέσουν έως το τέλος του έτους να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης.

Παράλληλα, με δεύτερη ρύθμιση στην ίδια τροπολογία απαγορεύεται έως το τέλος του 2025 η μετακίνηση προσωπικού από το Ελληνικό Κτηματολόγιο. «Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, που συστάθηκε ως ενιαίος φορέας για τη λειτουργία υπηρεσιών πλήρους κτηματολογίου μέσω της σύστασης κτηματολογικών γραφείων και των υποκαταστημάτων τους, σε όλη την επικράτεια, βρίσκεται ακόμη στη μεταβατική φάση ενσωμάτωσης όλων των προϋφιστάμενων δομών σχετικά με τα χωρικά και νομικά δεδομένα της ακίνητης ιδιοκτησίας (κατάργηση και ένταξη όλων των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου και Κω- Λέρου), ενώ ταυτόχρονα η ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης ανά την επικράτεια, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Κατά συνέπεια κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της υφιστάμενης στελέχωσης του φορέα για την ταχεία και αποτελεσματική διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων», αναφέρεται.

Είναι η δεύτερη φορά που το Ελληνικό Κτηματολόγιο «μπλοκάρει» την αποχώρηση προσωπικού για άλλους φορείς του Δημοσίου. Στα τέλη του 2021, με τον Ν. 4876 το κτηματολόγιο απαγόρευσε τη μετακίνηση των παλαιών υπαλλήλων των υποθηκοφυλακείων (που αποφάσιζαν να συνεχίσουν να εργάζονται στα κτηματολογικά γραφεία) στο υπουργείο Δικαιοσύνης για δύο έτη τουλάχιστον. Η ρύθμιση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις καθώς αρχικά είχε δοθεί η επιλογή στους υπαλλήλους των υποθηκοφυλακείων αν θέλουν να παραμείνουν στο κτηματολόγιο (που «ανήκει» πλέον στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) ή να μετακινηθούν ως δικαστικοί υπάλληλοι σε κάποια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments