Πολιτική

Πρωθυπουργικά αντανακλαστικά

Πρωθυπουργικά αντανακλαστικά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι νιώθουν άτρωτοι επειδή οι αντίπαλοι βρίσκονται σε φάση ανασυγκρότησης. Δεν είναι άσχετη αυτή η αίσθηση παντοδυναμίας με την συμπεριφορά του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Οι καπνοί από τις φωτιές και τα καρβουνιασμένα δάση δε θάμπωσαν μερικώς μόνο την περίλαμπρη νίκη της κυβέρνησης. Ανέδειξαν και την αχίλλειο πτέρνα της. Την υπεροψία και τον πρόωρο εφησυχασμό που εν μέρει τροφοδότησε η πρωτοφανής συντριβή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι νιώθουν άτρωτοι επειδή οι αντίπαλοι βρίσκονται σε φάση ανασυγκρότησης. Δεν είναι άσχετη αυτή η αίσθηση παντοδυναμίας με την συμπεριφορά του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Η Ελλάδα καιγόταν, η αστυνομία αγωνιωδώς εκκένωνε τις φλεγόμενες περιοχές, ο πρωθυπουργός του μιλούσε για συνθήκες πολέμου, και ο πολιτικός προϊστάμενος της Προστασίας του Πολίτη υπέπεσε στο γνωστό παράπτωμα. Ήταν μια τρομερή συνθήκη έκτακτης ανάγκης, λόγω της οποίας δε θα  διανοείτο να εγκαταλείψει τη θέση του και ο διευθυντής της τελευταίας ενημερωτικής ιστοσελίδας. Πόσο μάλλον ο αρμόδιος υπουργός. Βεβαίως, οι ανωτέρω έχουν την αμέριστη συμπαράσταση μερίδας του Σύριζα. Η αξιωματική αντιπολίτευση ακροζυγιάζεται ανάμεσα στη σοβαρότητα που προσπαθεί και δεν μπορεί να αποκτήσει, και τον χθεσινό της εαυτό που την έστειλε στον 17%. Εκεί που θες να κρίνεις αυστηρά τους προαναφερθέντες έρχεται η ανακοίνωση του Σύριζα και μετασχηματίζει τον θυμό.

Σύμφωνα με το Γραφείου Τύπου Σύριζα, «η παραίτηση Μηταράκη και το άδειασμα Πατούλη δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές»! Τα λένε εκείνοι που δεν αποδοκίμασαν την κ. Δούρου για το Μάτι και τη Μάνδρα, που δεν παραίτησαν αυτοστιγμεί τον κ. Τόσκα ο οποίος έψαχνε να βρει λάθη στο Μάτι και δεν έβρισκε, και που μια εβδομάδα μετά, ο αρχηγός τους χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης, απολάμβανε την κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας στο κότερο Παναγοπούλου.

Δεν έχουν την ωριμότητα ή έστω το πολιτικό ένστικτο, να κατανοήσουν πού τους παίρνει να κάνουν αντιπολίτευση και πού όχι. Σε ποια θέματα θα ακουστούν και με ποια θα σκορπίσουν ειρωνικά χαμόγελα και αγανακτισμένες βρισιές. Ηλίου φαεινότερο ότι η ΝΔ δεν έχει αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο. Ενδέχεται να την αποκτήσει όμως στην κοινωνία. Και δε θα είναι η αντιπολίτευση που ονειρεύεται ο Σύριζα, η αντιπολίτευση του δρόμου.

Η ΝΔ έχει συσπειρωμένη τη συντριπτική πλειοψηφία της παραδοσιακής δεξιάς βάσης. Όμως τη νίκη την έδωσε το κρίσιμο κομμάτι των κεντροδεξιών και κεντρώων που ψήφισε εξαιτίας του Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι στην παρούσα φάση (και με δεδομένες τις ανύπαρκτες εναλλακτικές), είναι ο κατάλληλος να άρει τις παθογένειες δεκαετιών. Και αυτοί, όπως διαφάνηκε από τις αναρτήσεις τους στα social media, είναι κριτικοί πολίτες και ανεξάρτητοι ψηφοφόροι. Δεν έχουν καμιά σχέση με το μισερό, στοχοπροσηλωμένο, και άλογο τμήμα οπαδών του Σύριζα, που δικαιολογούσαν πάντα όποια αβελτηρία, όποια αποτυχία, όποια υποχώρηση, όποια ανεπάρκεια, όποια «στραβή στη βάρδια» της κυβέρνησή τους.

Αυτοί οι ψηφοφόροι δεν αποθεώνουν τον Μητσοτάκη, δεν τον θεωρούν ως ακαταμάχητο ηγέτη που βγαίνει κάθε εκατό χρόνια (φαίνεται δεν έχουν κρίση Θεανώ μου), δεν αντιμετωπίζουν την κριτική ως ιεροσυλία, όπως οι Συριζαίοι την κριτική στον Τσίπρα. Κρίνουν την κυβέρνηση στο κάθε βήμα της, επιβραβεύουν τα θετικά και αποδοκιμάζουν τα αρνητικά. Περιμένουν τις περίφημες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ψηφίστηκε. Και δε θα είναι όλες «απαλές», άνευ κοινωνικών αντιδράσεων και πολιτικού κόστους, όπως ήταν η ψηφιακή αναγέννηση Πιερρακάκη, η αντίσταση στον Εβρο, και ο εγκλεισμός της πανδημίας με τα απελευθερωμένα από την Ε.Ε. επιδόματα.

Περιμένουν π.χ. περιορισμό της γραφειοκρατίας (πέραν της ψηφιοποίησής της), θεραπεία της μεγάλης πληγής της Δικαιοσύνης που έχει και αναπτυξιακόκόστος, καλύτερη Υγεία και Παιδεία, που δε σημαίνουν πάντα περισσότερα χρήματα, ή μόνο περισσότερα χρήματα, αλλά οργανωτικές αναδιαρθρώσεις. Απαιτούν προστασία του πληγωμένου περιβάλλοντος, το ξεδόντιασμα των ΜΚΟ που κάνουν παράνομη διακίνηση ανθρώπων (ήδη έχει καθυστερήσει σε αυτό), και πολλά άλλα.

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει δείξει αρκετά προβλεπτικός (αλλά όχι προβλέψιμος), οργανωμένος και σταθερός στο μακροπρόθεσμο οργανόγραμμά του. Θα κριθεί όμως από την εσωτερική του δύναμη να αντισταθεί και να πολεμήσει τις αντιστάσεις που θα ακολουθήσουν. Όμως έτσι γράφεται η ιστορία και έτσι οι Πρωθυπουργοί σημαδεύουν τις εποχές τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments