Nέα της αγοράς

Ανάλυση: Υγιή οικονομικά μεγέθη εξαμήνου και έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα για την Εθνική Τράπεζα

Ανάλυση: Υγιή οικονομικά μεγέθη εξαμήνου και έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα για την Εθνική Τράπεζα

Πηγή Φωτογραφίας: kathimerini.gr

Το ταμείο της Εθνικής Τράπεζας προσεγγίζει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που διευκολύνει, αν όχι δύναται να τροφοδοτήσει με χαρακτηριστική ευκολία κάθε επεκτατικό ή αναπτυξιακό πλάνο της διοίκησης της

Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά κρίνονται τα οικονομικά αποτελέσματα που κατάφερε να σημειώσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), αξιοποιώντας σε σημαντικό βαθμό τη σταθερή αναπτυξιακή τροχιά της χώρας μας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Εθνική Τράπεζα πέτυχε οργανικά κέρδη που ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, μετά από φόρους, με αποτέλεσμα ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (core RoTE) να υπερβαίνει το 16% και ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα (C:CI) να διαμορφώνεται στο 32%.

Η ισχυρή οργανική κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας έχει συμβάλει σημαντικά σε αισθητή βελτίωση των δεικτών CET1 και Κεφαλαιακής Επάρκειας, οι οποίοι με τη σειρά τους εμφανίζονται αυξημένοι κατά 80 μονάδες βάσεις σε τριμηνιαία βάση, διαμορφούμενοι σε 17,3% και 18,4%, αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως το ταμείο της Εθνικής Τράπεζας προσεγγίζει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που διευκολύνει, αν όχι δύναται να τροφοδοτήσει με χαρακτηριστική ευκολία κάθε επεκτατικό ή αναπτυξιακό πλάνο της διοίκησης της. Επιπροσθέτως, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα ανέρχονται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανοδική τάση των καθαρών εσόδων από τόκους διαμορφώθηκε σε +11% σε τριμηνιαία βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο 2023, αντανακλώντας την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που οδήγησε σε περαιτέρω συμπίεση του δανειακού επιτοκιακού περιθωρίου. Όσο για την αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες, διαμορφώθηκε σε 6% σε τριμηνιαία βάση. Δείγμα, εξάλλου, του εξόχως αυξημένου όγκου συναλλαγών σε επίπεδο Λιανικής Τραπεζικής, πρωτίστως.

Ανεπαίσθητος προβληματισμός για τα στεγαστικά δάνεια – Σιγουριά για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδος

Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, στα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνική Τράπεζας είναι η μικρή μεν, υπαρκτή δε αύξηση που καταγράφεται στις καθυστερήσεις αποπληρωμών στεγαστικών δανείων κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του τρίμηνο 2023.

Σύμφωνα, βέβαια, με την διοίκηση της τράπεζας, εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την ανθεκτικότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Η ελληνική οικονομία διανύει μια ευνοϊκή περίοδο και βρίσκεται σε μία σπάνια οικονομική και πολιτική συγκυρία. Οι προοπτικές για παγκόσμια ανάκαμψη είναι βελτιωμένες αλλά και η ανταγωνιστικότητα της ίδιας της ελληνικής οικονομίας είναι φανερά ενισχυμένη – μετά από σκληρή προσπάθεια – ενώ έχει σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα παραμένει σχετικά ισχυρή, ο πληθωρισμός μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται έτοιμη να ανακάμψει από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμών και τον περιορισμό στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, η ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει ως κινητήριο μοχλό τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας να προκαλεί αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI)», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments