Διεθνή

ΗΠΑ vs Τραμπ

ΗΠΑ vs Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: JONATHAN DRAKE | Συντελεστές: REUTERS

Λέξεις και φράσεις όπως «πρωτοφανές στα χρονικά», «αδιανόητο» και «άνευ προηγουμένου» έχουν σχεδόν χάσει το νόημά τους όταν ακολουθεί το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ

Λέξεις και φράσεις όπως «πρωτοφανές στα χρονικά», «αδιανόητο» και «άνευ προηγουμένου» έχουν σχεδόν χάσει το νόημά τους όταν ακολουθεί το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πράγματι σε σημείο ιστορικής καμπής με έναν πρώην πρόεδρο να οδηγείται για πρώτη φορά στο εδώλιο για απόπειρα διάβρωσης της ίδιας της αμερικανικής Δημοκρατίας τη στιγμή κατά την οποία επιχειρεί την επάνοδό του -και είναι αβέβαιο εάν οι δίκες, ή ακόμη και οι καταδίκες, θα του φράξουν το δρόμο.

Μέσα σε δύο λεπτά και 30 δευτερόλεπτα ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος ανέλαβε την εξίσου ιστορική ευθύνη της σύνταξης του κατηγορητηρίου στην υπόθεση «Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εναντίον Ντόναλντ Τζ. Τραμπ», ήλθε να συμπυκνώσει την κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο που διέτρεξε η αμερικανική Δημοκρατία από μία εκστρατεία ψεύδους του Ντόναλντ Τραμπ για τα περί νοθευμένης κάλπης του 2020, η οποία και υποδαύλισε την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

“Η επίθεση στην πρωτεύουσα του έθνους μας στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας. Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, τροφοδοτήθηκε με ψέματα. Τα ψέματα των κατηγορουμένων είχαν ως στόχο να παρεμποδίσουν μια θεμελιώδη λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης – τη διαδικασία συλλογής, καταγραφής και πιστοποίησης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών”, δήλωσε ο Τζακ Σμιθ μετά την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου.

‘Οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας που υπερασπίστηκαν το Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου είναι ήρωες. Είναι πατριώτες και οι καλύτεροι από εμάς. Δεν προστάτευσαν απλώς το κτίριο ή τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε αυτό. Διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν αυτό που είμαστε ως χώρα και ως λαός. Υπερασπίστηκαν τους ίδιους τους θεσμούς και τις αρχές που ορίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής”, δήλωσε στον Τύπο. Το λεπτομερές κατηγορητήριο των 45 σελίδων, το οποίο οι νομικοί συμφωνούν ότι είναι “καθαρό” και “σφιχτό”, περιέχει στοιχεία και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων (κυρίως του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς) για έναν πρόεδρο που εν γνώσει του συνέχισε να λέει ψέματα για την εκλογική νοθεία, παρά το γεγονός ότι οι ομόλογοί του, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο ίδιος ο Πενς διαδοχικά Ο Πρόεδρος συνέχισε εν γνώσει του να λέει ψέματα, παρά το γεγονός ότι διαδοχικά ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο ίδιος ο Πενς του είπαν ότι δεν έγινε νοθεία, ότι δεν υπήρξε απάτη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να ανατρέψει την εκλογική βούληση των ψηφοφόρων. Ήταν ένα σχέδιο εξαπάτησης και εκφοβισμού, που εκδηλώθηκε σε πολλά επίπεδα, με στόχο να τον κρατήσει στον Λευκό Οίκο, το οποίο τελικά οδήγησε στη βία της 6ης Ιανουαρίου και στις δυστοπικές εικόνες επίθεσης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σε ζωντανή μετάδοση. Οι βαθιές πληγές για τις ΗΠΑ δεν έχουν επουλωθεί και συνεχίζουν να αιμορραγούν. Με βάση απόφαση ενόρκων στην Περιφέρεια της Κολούμπια, ο Τζο Μπάιντεν, ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και το σημερινό φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία με σκοπό την παρακώλυση επίσημης διαδικασίας και απόπειρα παρακώλυσης (δηλαδή της διαδικασίας με την οποία το Κογκρέσο θα επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στις 6 Ιανουαρίου 2021) και συνωμοσία με σκοπό τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των ψηφοφόρων και της βούλησης του εκλογικού σώματος στις εκλογές του 2020.

«Ακόμη και στην ήττα του, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία», ανέφεραν οι ένορκοι στην ετυμηγορία τους με την οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα κληθεί να απολογηθεί στις 11 Νοεμβρίου. Θα απολογηθεί τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον. Θα υπάρχει η δυνατότητα να εμφανιστεί μέσω βιντεοσύνδεσης, αλλά δεν είναι βέβαιο αν το επιτελείο του θα επιλέξει να κάνει πολιτικό θέαμα αυτή τη διαδικασία, όπως στην προηγούμενη απαγγελία κατηγοριών, πρώτα σε μια ασήμαντη υπόθεση παραποίησης επαγγελματικών αρχείων για να καλύψει μια μυστική πληρωμή για να φιμώσει τη Στόρμι Ντάνιελς. Κατηγορήθηκε σε δικαστήριο του Μανχάταν, στη συνέχεια στη Φλόριντα για άκρως απόρρητα έγγραφα που φυλάσσονταν στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο.

Μια σημαντική πτυχή του τελευταίου κατηγορητηρίου (εκτός από την κατάθεση του ίδιου του Ρεπουμπλικανού που είπε ότι δεν ήταν ανέντιμος) είναι ότι απορρίπτει προκαταβολικά τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να ισχυριστεί ότι όντως πίστευε αυτά που έλεγε. Σε μια συνάντηση με τους συμβούλους του για άλυτα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, συμφώνησε να αφήσει το θέμα στον επόμενο πρόεδρο, λέγοντας: “Ναι, συμφωνώ. Είναι πολύ αργά. Ας το αφήσουμε στον επόμενο πρόεδρο”. Στο κατηγορητήριο αναφέρονται επίσης έξι άτομα που συνωμότησαν μαζί του για να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες μέχρι στιγμής, μεταξύ των οποίων ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος έγινε δικηγόρος του Τραμπ μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές. Γνωστός.

Η σειρά των “επίσημων πρώτων” παραπομπών πρώην προέδρων έχει μετατρέψει τις ΗΠΑ σε πολιτικό “ηφαίστειο” ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Το τελευταίο ομοσπονδιακό κατηγορητήριο είναι το πιο βαρύ, καθώς αγγίζει τον “πυρήνα” της αμερικανικής δημοκρατίας που απειλείται από τα εσκεμμένα ψέματα και τη δίψα του Ντόναλντ Τραμπ για εξουσία. Ο Τραμπ δεν είναι “απλώς” ένας πρώην πρόεδρος, αλλά ο κορυφαίος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών με ακλόνητη κομματική βάση και η ίδια η επικείμενη δίκη, εκτός από ιστορικής σημασίας, ρίχνει την ίδια την προεκλογική εκστρατεία και ολόκληρο το πολιτικό και δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ σε αχαρτογράφητα νερά. Αδιανόητο για τα αμερικανικά δεδομένα, έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον ένα άτομο που έχει καταδικαστεί για πολιτειακά ή ομοσπονδιακά εγκλήματα μπορεί να αναλάβει την προεδρία, ή ακόμη και από τη φυλακή, ενώ, όπως αποδείχθηκε όταν ο Τραμπ ήταν πρακτικά στα πρόθυρα ενός πραξικοπήματος, ένας τοξικός και διχαστικός παράγοντας είναι, αρκετές πηγές έχουν επίσης αμφισβητήσει το κατά πόσον η ανοιχτή αποστασία του Αιόλου θα ωφελήσει τελικά ή θα βλάψει περαιτέρω το αμερικανικό κράτος.

Η απάντηση είναι ότι όποιο κι αν είναι το τελικό κόστος, όποια κι αν είναι η συνταγματική κρίση, αν δεν υπάρξει καμία λογοδοσία για την απόπειρα καταστροφής της ψήφου του εκλογικού σώματος σε μια χώρα που είναι συνώνυμο της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας, τα πολιτικά προηγούμενα και τα πλήγματα στη δημοκρατία θα οδηγήσουν τελικά σε ένα σκοτεινό μονοπάτι που κανείς δεν θέλει να ακολουθήσει Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει μακρά ιστορία ως ένα κόμμα που δεν λογοδοτεί στον λαό. Ακόμη και οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι, παρά το γεγονός ότι ως κόμμα δεν φέρουν ιστορικό βάρος.

Είναι μια στάση που αντιπροσωπεύει το Συντηρητικό Κόμμα και τελικά θα κριθεί από την ιστορία. Οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, βουλευτές και γερουσιαστές στάθηκαν απέναντι στον Τραμπ, καταδικάζοντας τα όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, μια “μαύρη” ημέρα, και χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά του καταστροφή. Ωστόσο, οι φωνές τους αντικρούονται από εκείνους εντός του κόμματος, και είναι πολλοί, που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Τραμπ. Εν τω μεταξύ, ακόμη και οι συνυποψήφιοί του (συμπεριλαμβανομένου του Ron DeSantis) δεν “έρχονται σε επαφή” με τα νομικά του ζητήματα, σαν να πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας από τον “χάρτη” και δεν θέλουν να χάσουν το μερίδιό τους από τη βάση του κινήματος MAGA. Όμως, ίσως αυταπατώνται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Δεν είναι πλέον μόνο η επιθυμία του για εκδίκηση το 2020 που τον οδηγεί, ούτε το αφήγημά του για τη “σωτηρία” της Αμερικής. Αλλά με τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές που εξαλείφει την πιθανότητα φυλάκισης, ουσιαστικά σώζει τον εαυτό του. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (πριν από την ανακοίνωση των νέων κατηγοριών), κατέχει ένα επιβλητικό προβάδισμα ως υποψήφιος και βρίσκεται στήθος με στήθος σε μια πιθανή ρεβάνς με τον Τζο Μπάιντεν. Μένει να δούμε αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί, καθώς πρέπει να πηγαινοέρχεται μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας και των δικαστηρίων, αλλά μέχρι στιγμής κάθε κατηγορητήριο τον έχει ενισχύσει παρά αποδυναμώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει αποσύρει τους ισχυρισμούς του για απάτη το 2020.

Η τακτική που θα χρησιμοποιήσει στο μέλλον παραμένει η ίδια με τις δοκιμασμένες μεθόδους του “διαίρει και βασίλευε”. Ωστόσο, η ρητορική έχει κλιμακωθεί περαιτέρω. Το επιτελείο του εξέδωσε ανακοίνωση με ακραίους ιστορικούς παραλληλισμούς λίγο μετά τις νέες κατηγορίες: “Η παρανομία της δίωξης κατά του προέδρου Τραμπ και των υποστηρικτών του θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία, την πρώην Σοβιετική Ένωση και άλλες αυταρχικές δικτατορίες της δεκαετίας του 1930”.

Η συνήθης γραμμή του προέδρου Τραμπ είναι ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και την υποτελή της δικαιοσύνη, ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα δικαιοσύνης και ένα βαθύ κράτος που παρενέβη στην προεκλογική του εκστρατεία και, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιστρέψει για να εξαλειφθεί. Όμως, σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε σε χρόνο ρεκόρ μετά τη δημοσίευση του κατηγορητηρίου (45 σελίδες, και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν πρόλαβε καν να το διαβάσει), ο εσωτερικός του αντίπαλος, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, είπε το ίδιο πράγμα.

Σπεύδοντας προς υπεράσπιση του Τραμπ, χωρίς να αναφέρει το όνομά του, ο Ντε Σάντις ανέφερε ότι «ως πρόεδρος θα τερματίσει την εργαλειοποίηση της κυβέρνησης, θα αντικαταστήσει τον επικεφαλής του FBI και θα διασφαλίσει πως η Δικαιοσύνη θα είναι ίση για όλους τους Αμερικανούς». Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, έσπευσε να αποκρούσει τις κατηγορίες ως τίποτα παραπάνω από επίθεση στο φαβορί για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα που ξεπερνά στις δημοσκοπήσεις τον Τζο Μπάιντεν.

Όσο για τη χρονική στιγμή της δίκης, ο εισαγγελέας Τζακ Σμιθ έχει δηλώσει ότι επιδιώκει ταχείες διαδικασίες, τις οποίες ως είθισται η νομική ομάδα Τραμπ θα επιχειρήσει να καθυστερήσει. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η υπόθεση έχει τέτοια βαρύτητα που οι Αμερικανοί πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν την έκβασή της πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το Νοέμβριο του 2024. Πάντως, ακόμη και μία καταδίκη δεν φράσσει αυτόματα το δρόμο του Τραμπ, ο οποίος προσεχώς θα προσθέσει στους «σταθμούς» του και τη Τζόρτζια, όπου επίκειται η απαγγελία νέου κατηγορητηρίου εις βάρος του για απόπειρα ανατροπής της εκλογικής έκβασης του 2020 στην αμερικανική πολιτεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments