Ελλάδα

Ξηλώνονται ομπρέλες και ξαπλώστρες μετά από ελέγχους

Ξηλώνονται ομπρέλες και ξαπλώστρες μετά από ελέγχους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- www.pentapostagma.gr

Στελέχη των αρμοδίων κρατικών φορέων μετέβησαν σε παραλία της Νάξου όπου μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν ήδη άρχισαν να ξηλώνονται τα πρώτα ομπρελοκαθίσματα στην παραλία του Άγιου Προκόπιου.

Εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς το  «Κίνημα της Πετσέτας» το οποίος εκτός από την Πάρο, έχει κάνει την εμφάνισή του και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως σε Νάξο, Σέριφο, Χαλκιδική ενώ παράλληλα, τα κυβερνητικά κλιμάκια πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους στις παραλίες αναφορικά με την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων. Στελέχη των αρμοδίων κρατικών φορέων μετέβησαν σε παραλία της Νάξου όπου μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν ήδη άρχισαν να ξηλώνονται τα πρώτα ομπρελοκαθίσματα στην παραλία του Άγιου Προκόπιου. Υπάλληλοι έχουν καταφθάσει επίσης στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Μήλο, την Κρήτη, τη Χαλκιδική και τα νησιά του Ιονίου.

Κίνημα και στη Χαλκιδική

Το κίνημα της πετσέτας έχει επεκταθεί και στη Χαλκιδική. Η διαδικτυακή ομάδα, που έχουν δημιουργήσει με την ονομασία «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες» έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 4.000 μέλη σε περίπου ένα 24ωρο.

Καταγγελίες για Κέρκυρα και Φαλάσαρνα Χανίων

Παράλληλα, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων η παραλία στα Φαλάσαρνα στην Κρήτη, έχει καλυφθεί σε ποσοστό 80% από ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η ομάδα πολιτών με επιστολή που δημοσιεύει καλεί «όλους τους Κισσαμίτες και τους Χανιώτες να κινητοποιηθούν και να προστατέψουν το δικαίωμά τους στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και ειδικά της Φαλάσαρνας».  Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στην Κέρκυρα. Κι εκεί φουντώνουν οι διαμαρτυρίες, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, με καταγγελίες κατοίκων για καταλήψεις παραλιών και απαράδεκτες συμπεριφορές επιχειρηματιών, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.

Υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο «Κίνημα της Πετσέτας» ξεκίνησε αρχικά από τη Ρόδο, πριν αρχίσει να επεκτείνεται σε ολόκληρη την πατρίδα μας. Είναι αγανακτισμένοι συμπολίτες μας, οι οποίοι βλέπουν να καταστρατηγείται ο νόμος από υπεράριθμες ομπρέλες και ξαπλώστρες και να μην τηρείται η εν γένει νομοθεσία.

Αντίδραση της Πολιτείας

Επισημαίνεται ότι τα όσα συμβαίνουν με την ανεξέλεγκτη εξάπλωση εγκαταστάσεων με ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες, που προκάλεσαν ακόμα και διαδήλωση πολιτών στην Πάρο, είχαν ως αποτέλεσμα και την αντίδραση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο υπουργός έδωσε εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για την διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες. Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης  δήλωσε χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο ζήτημα πως «σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. (…) Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments