Διεθνή

Μπλίνκεν: Διπλωματία ο καλύτερος δρόμος για τον Νίγηρα

Μπλίνκεν: Διπλωματία ο καλύτερος δρόμος για τον Νίγηρα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ενώ αρκετές χώρες διστάζουν να λάβουν σαφή θέση, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της διπλωματικής οδού στον Νίγηρα.

Σιωπηρή στάση κρατά έως τώρα η Γαλλία, ενώ σήμερα το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, υποστήριξε σταθερά τη διπλωματική οδό ως διέξοδο στην κρίση που σοβεί στον Νίγηρα.

Και ενώ χθες βράδυ η Βικτωρία Νούλαντ, το νούμερο δύο της Αμερικανικής διπλωματίας διαπίστωνε την αποτυχία των προσπαθειών της να πείσει για την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στο Νίγηρα, ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, στρατηγός Τιανί, που αρνήθηκε άλλωστε να την συναντήσει, διόρισε έναν νέο πρωθυπουργό: Τον 58χρονο Άλι Λαμίν Ζέϊν, πρώην υπουργό οικονομικών σε προηγούμενες κυβερνήσεις για μία οκταετία – έως το 2010. Ο νέος πρωθυπουργός έχει ολοκληρώσει όλες τις σπουδές του στη Γαλλία: στο κέντρο χρηματοοικονομικών και τραπεζικών μελετών της Μασσαλίας και στο Πρώτο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διπλωματική οδό

Παράλληλα, αργά χθες το βράδυ, οι δύο γειτονικές χώρες, Μαλί και Μπουρκίνα Φάσο, των οποίων οι ηγεσίες προέκυψαν επίσης μετά από πραξικοπήματα, ανακοίνωσαν την αποστολή επίσημης κοινής αντιπροσωπείας στο Νίγηρα «σε ένδειξη συμπαράστασης». Επιπλέον, ανακοίνωσαν ότι μια ενδεχόμενη χρήση όπλων στο Νίγηρα «θα σημάνει και για τους ίδιους κήρυξη πολέμου».

Από την άλλη πλευρά, αμηχανία κυριαρχεί και στην Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Χωρών (CEDEAO), οι οποίες βλέπουν την αξιοπιστία τους να χάνεται μετά το τελεσίγραφο της Κυριακής αναφορικά με τη «χρήση των όπλων» που έληξε σιωπηρά. Αποφάσισαν να οργανωθεί μία νέα σύσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη στην πόλη Αμπούζα της Νιγηρίας. Με δεδομένη και τη σιωπηρή στάση που έχει κρατήσει έως τώρα η Γαλλία, θεωρήθηκε απαραίτητη για την υλοποίηση της όποιας απειλής για παρέμβαση η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία διατηρεί βάση με 1.100 στρατιώτες στο Νίγηρα. Σήμερα το πρωί ωστόσο, στο διεθνές ραδιόφωνο RFI, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, υποστήριξε σταθερά τη διπλωματική οδό.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments