Πολιτική

“Η δημοκρατία δεν φοβάται”

“Η δημοκρατία δεν φοβάται”

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Όπως καίρια υπενθύμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν αισθάνονται φόβο απέναντι στα πολιτικά σχέδια του Ηλία Κασιδιάρη στην Αθήνα.

Η αναμενόμενη υποψηφιότητα Κασιδιάρη για την δημαρχία της Αθήνας κατατέθηκε τελικά αυτή την εβδομάδα. Ο τρόπος της υποβολής της και μόνο – ηλεκτρονικά από τις φυλακές όπου κρατείται – συνιστά προσβολή για τη λειτουργία της δικαιοσύνης καθώς δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα εκκρεμεί η οριστική καταδίκη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, γεγονός που σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας τους επιτρέπει να διεκδικούν ακόμα και εκλόγιμες θέσεις.

Το αίσθημα της ατιμωρησίας γιγαντώνεται ολοένα και περισσότερο με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ενθάρρυνση των φαινομένων της νεοναζιστικής αλλά και κάθε μορφής βίας που πολλαπλασιάζονται με εκρηκτικούς ρυθμούς.

Η υποβολή της υποψηφιότητας για το δήμο της Αθήνας από τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη είναι συνέχεια της προηγούμενης που είχε υποβάλει για τη συμμετοχή του στις βουλευτικές εκλογές. Μπορεί οι διαδοχικές τροπολογίες, που σωστά υπερψηφίστηκαν στη Βουλή, να ματαίωσαν τη φιλοδοξία του να ξανακαθίσει ο ίδιος στα έδρανα του Κοινοβουλίου δεν ήταν ωστόσο ικανές να αποτρέψουν την είσοδο σε αυτό των ομοϊδεατών του «Σπαρτιατών». Αποδείχτηκε έτσι, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, ότι οι νεοναζιστές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποκλειστικά με δικαστικές ρυθμίσεις και καταδίκες. Όπως ζητάει και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, «η απάντηση στην Ακροδεξιά και τον φασισμό πρέπει να δοθεί από τους ίδιους τους πολίτες».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κασιδιάρης θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων. Τις δύο τελευταίες φορές (2014 και 2019) κέρδισε διψήφια ποσοστά σε μια εποχή που, λόγω της κρίσης, η κερκόπορτα ήταν ανοιχτή για να παρελάσει ελεύθερα ο χειρότερος λαϊκισμός. Μοναδικό του μέλημα, τόσο ως δημοτικός σύμβουλος όσο και ως μέλος της συμμορίας του, ήταν να αποδείξει την προσήλωσή του στα ναζιστικά σύμβολα και την εγκληματική συμπεριφορά. Η σθεναρή στάση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη απέναντί του ήταν ένα ισχυρό εμπόδιο στη ρατσιστική του ασυλία.

Όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κασιδιάρη, ο Κώστας Μπακογιάννης είπε σωστά ότι «η δημοκρατία δεν φοβάται». Αλλά για να μην πέσει σε πραγματικό κίνδυνο, η δημοκρατία πρέπει να είναι πάντα σε επαγρύπνηση, κινητοποιώντας ένα ισχυρό αντιφασιστικό αντανακλαστικό. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, παρά τις πολιτικές, προγραμματικές και άλλες διαφορές, το ιδεολογικό μέτωπο των δημοκρατικών υποψηφίων πρέπει να παραμείνει ενωμένο.

Οι πολιτικές σκοπιμότητες και το φλερτ με τους χρυσαυγίτες μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ άσχημα αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για την απαγόρευση της υποψηφιότητας των ναζιστών κρατουμένων που πρότεινε ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταψήφισε την τροπολογία για τον αποκλεισμό του Κασιδιάρη από τις εθνικές εκλογές. Είναι καιρός οι ψηφοφόροι της Αθήνας να εκπληρώσουν τη δική τους ευθύνη απέναντι στη δημοκρατία.

Η σημασία της έκφρασης της όσο το δυνατόν πιο συντριπτικής αποδοκιμασίας για την προκλητική υποψηφιότητα των καταδικασμένων χρυσαυγιτών είναι σήμερα ακόμη πιο σημαντική. Ο ανείπωτος τρόμος που σκόρπισαν οι δολοφονικές επιθέσεις των Κροατών νεοναζί και των Ελλήνων συμπαθούντων τους έφερε για άλλη μια φορά τον τρόμο στα κατώφλια και τα σπίτια μας. Όπως ακριβώς η δολοφονία ενός νεαρού οπαδού στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγους μήνες. Όπως ακριβώς συμβαίνει όλο και πιο συχνά στους δρόμους και τις γειτονιές των πόλεων, ακόμα και στα σχολεία, όπου οργανωμένες συμμορίες νέων, συχνά αποτελούμενες από παιδιά, διαπράττουν απίστευτες πράξεις εγκληματικής και ρατσιστικής βίας. Θα ήταν κυριολεκτικά αδιανόητο για έναν φασίστα που δηλώνει ότι είναι η φωνή αυτής της βίας να κατέχει εκλεγμένο δημόσιο αξίωμα.

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν αναμφισβήτητα πολύπλευρη σημασία. Πρώτα και κύρια για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Η επανεκλογή των δημοτικών αρχόντων που ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των πολιτών αλλά και η εκλογική «καθαίρεση» ακραίων λαϊκιστών θα είναι ασφαλώς σημαντική επιτυχία.

Θα κριθούν επίσης πολλά και για τις πολιτικές δυνάμεις που επιχειρούν, μέσω της «υιοθεσίας» υποψηφίων, είτε να επιβεβαιώσουν είτε να αντιστρέψουν την εικόνα των εθνικών εκλογών. Ωστόσο, η κάλπη του Οκτωβρίου, ειδικά στην Αθήνα, πρέπει να στείλει πεντακάθαρο μήνυμα δημοκρατίας: Οι νεοναζί θα παραμείνουν εκεί που τους έστειλε η δικαιοσύνη για τα ρατσιστικά εγκλήματα που διέπραξαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments