Πολιτική

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες – Εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν για να αποφύγουν το… τσιπ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες – Εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν για να αποφύγουν το… τσιπ

Πηγή Φωτογραφίας: Screengrab/Υπουργική Απόφαση

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν η βουλευτής Άρτας και Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη και 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν η βουλευτής Άρτας και Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη και 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «σε σχέση με τον ύποπτο διαγωνισμό-μαμούθ για τις νέες ταυτότητες και τα έγγραφα ασφαλείας, ο οποίος ματαιώθηκε δις και πλέον φαίνεται να καταλήγει μετά βαΐων και κλάδων σε …απευθείας ανάθεση».

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, «μπορεί ο πρωθυπουργός να τάζει “νέες ταυτότητες” πριν τη ΔΕΘ, όμως στην πράξη δεν πρόκειται για νέου τύπου αλλά για μεταβατικές ταυτότητες, οι οποίες θα εκδίδονται με μάλλον αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες».

Ειδικότερα ερωτάται ο υπουργός «αν οι μεταβατικές ταυτότητες θα εκδίδονται στη βάση μιας εικονικής παράτασης μιας υπάρχουσας σύμβασης για έκδοση διαβατηρίων -στα αλήθεια σύναψη νέας σύμβασης με διαφορετικό αντικείμενο και δη κατ’ απευθείας ανάθεση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ (!), και περαιτέρω:

– Με ποια διαδικασία θα ανατεθεί η σύμβαση ΟΠΣΕΑ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας); Θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία τη νομιμότητα προκηρύσσοντας εκ νέου τη διαγωνιστική διαδικασία και πότε;

– Πότε θα αρχίσουν να εκδίδονται οι νέες ταυτότητες και έγγραφα ασφαλείας νέου τύπου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157 (τα οποία θα έπρεπε να εκδίδονται και η Κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλε ότι θα εκδίδονταν ήδη από το 2021);

– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αναζήτηση ευθυνών για την μέχρι σήμερα αποτυχημένη διαχείριση και την έκθεση της Χώρας σε διεθνείς κυρώσεις;».

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν «να κατατεθεί αντίγραφο της Σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση των μεταβατικών ταυτοτήτων».

Ουρές για να αποφύγουν το… τσιπ

«Ανοίγουμε στις 8 το πρωί, αλλά θα πρέπει να έρθετε κατά τις 6 για να πιάσετε σειρά. Εχει πολύ κόσμο αυτή την εποχή λόγω των νέων ταυτοτήτων. Αν δεν σας νοιάζει να βγάλετε καινούργια ταυτότητα, τότε καλύτερα να έρθετε από Σεπτέμβρη». Αυτές είναι οι οδηγίες του Αστυνομικού Τμήματος Περιστερίου προς το κοινό για την επανέκδοση ταυτότητας.

Εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες στα αστυνομικά τμήματα της χώρας που είναι υπεύθυνα για την έκδοση ταυτοτήτων, έτσι ώστε να προλάβουν να ανανεώσουν την ταυτότητά τους πριν «επιβληθούν» οι νέες ταυτότητες. Η κοσμοσυρροή εμφανίζεται έντονη, τουλάχιστον μέχρι τώρα, σε αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα αλλά και στις επαρχιακές πόλεις, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα, την Πάτρα και την Κοζάνη σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Η εξαγγελία του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη στα μέσα Ιουλίου που αφορά την έκδοση νέων ταυτοτήτων από τον Σεπτέμβρη ξύπνησε τα αντανακλαστικά των συνωμοσιολόγων, που για ακόμη μία φορά «είδαν» μια προσπάθεια ελέγχου εκ μέρους της εξουσίας μέσω της νέας τεχνολογίας. Η «αντίσταση» στις νέες ταυτότητες οργανώνεται κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων, όπου σε πολλές ιστοσελίδες κυκλοφορούν οδηγίες ώστε να αποφύγει κάποιος την έκδοση νέας ταυτότητας. Οπως επισημαίνεται σε αυτές, αν κάποιος εκδώσει τώρα νέα ταυτότητα, αυτή έχει δεκαετή ισχύ, οπότε θα μπορέσει να αναβάλει την καταγραφή και το… τσιπάρισμα.

Μάλιστα δίνεται η οδηγία μετά την έκδοση επικαιροποιημένης παλαιάς ταυτότητας να εκδοθεί και διαβατήριο, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταυτοτικό έγγραφο, εφόσον το κράτος υποχρεώσει τους πολίτες να αλλάξουν την ταυτότητά τους με καινούργια σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από τη δεκαετία.

Οι πολέμιοι των νέων ταυτοτήτων οργανώνονται κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων, ενώ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως αναφέρεται ρητά σε αναρτήσεις στις σχετικές ομάδες των κοινωνικών δικτύων, «η αναβολή έκδοσης νέας ταυτότητας είναι σωτήρια, καθώς ο Αγιος Παΐσιος φέρεται να είχε προβλέψει ότι μετά την εξαγγελία της έκδοσης θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος», οπότε οι σχετικές κινήσεις αναπόφευκτα θα «παγώσουν». Πάντως, η απόφαση για την έκδοση νέων ταυτοτήτων έχει δημοσιευθεί από το 2018, οπότε η αξιοπιστία της… προφητείας του Αγίου ελέγχεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments