Διεθνή

Βαρύνουσα παρέμβαση ΔΝΤ: Αργεί η μείωση των επιτοκίων

Βαρύνουσα παρέμβαση ΔΝΤ: Αργεί η μείωση των επιτοκίων

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Outlookindia.com - Pakistan Assures IMF Of $8 Billion External Payments: Report

Είναι πιθανό να μην καταστεί ξανά εφικτή η επάνοδος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο αυξανόμενος γεωπολιτικός κατακερματισμός, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και το αυξανόμενο κόστος της κλιματικής αλλαγής καθιστούν την εξωτερική κατάσταση πιο δύσκολη για τις αναδυόμενες οικονομίες. Ως αποτέλεσμα, οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να ανασυγκροτήσουν τα δημοσιονομικά αποθέματα, να αυξήσουν τα έσοδα, να διαφοροποιήσουν το εμπόριο και να αντιμετωπίσουν το ετήσιο κόστος της κλιματικής αλλαγής ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό τόνισε η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκίτα Γκόπιναθ, μιλώντας στο συνέδριο της South African Reserve Bank, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η πανδημία και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν εγείρει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ευρύτερη εθνική ασφάλεια».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν επίσης να έχουν τεράστιο μακροπρόθεσμο κόστος σε μια εποχή που το χρέος αυξάνεται ήδη ραγδαία.

Στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, οι πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθούν σε περίπου 27% των εσόδων μέχρι το οικονομικό έτος 2028/29, από περίπου 19% φέτος.

Με βάση τα παγκόσμια δεδομένα, η Γκόμπιναθ προσθέτει ότι το ΔΝΤ αναμένει ότι τα παγκόσμια επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για “αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα”, προσθέτοντας το δυσοίωνο ενδεχόμενο ότι η περίοδος των επιτοκίων δεν θα επιστρέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι ο κατακερματισμός του παγκόσμιου εμπορίου εξελίσσεται σε “ανησυχητική” κλίμακα, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ στις περισσότερες αναδυόμενες αγορές έως και κατά 10%.

Σύμφωνα με την ίδια, η υιοθέτηση βιομηχανικών πολιτικών μεγάλης κλίμακας που περιορίζουν το εμπόριο -κυρίως σε προηγμένες οικονομίες- σχεδόν εξαπλασιάστηκε μόνο το 2023. Περίπου 3.000 εμπορικοί περιορισμοί επιβλήθηκαν το 2022, τρεις φορές περισσότεροι από το 2019.

Είπε ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της διαρθρωτικής επανεξισορρόπησης της Κίνας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω διαταραχές και τόνισε ότι οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τα πλαίσια νομισματικής πολιτικής τους και να προστατεύσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.

Προειδοποίησε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να αρχίσουν να κινητοποιούν υψηλότερα εγχώρια έσοδα με την ενίσχυση της φορολογίας, την αναθεώρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διαφοροποίηση των εμπορικών ροών. Και να υιοθετήσουν οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμες στρατηγικές για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων τιμολόγησης του άνθρακα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «οι προκλήσεις μπορεί να είναι τρομακτικές. Αλλά οι ευκαιρίες είναι τεράστιες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments