Πολιτική

Κύπρος και Ελλάδα συμφωνούν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι [vid]

Κύπρος και Ελλάδα συμφωνούν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία

Κύπρος και Ελλάδα συμφωνούν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα ελληνοτουρκικά, όπως ανέφεραν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις πριν τη διμερή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζει τον κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της πολύ σημαντικής τριμερούς συνάντησης με το Ισραήλ, όπως είπε. «Περιφερειακές συνεργασίες που ανάμεσα σε πολλά άλλα αποδεικνύουν και τον ρόλο που η Κύπρος και η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Κύπρος ως κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία», πρόσθεσε.

Έμφαση στις ισχυρές περιφερειακές συνεργασίες έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η θέση του κ. Μητσοτάκη για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρα και απόλυτα απέναντι στη λεγόμενη «λύση των δύο κρατών», που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει στη Λευκωσία. Είναι χαρακτηριστική και η ακόλουθη αποστροφή του, μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα: «∆εν υπάρχει καμία περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών τής Ουκρανίας, όπως επιχειρεί να επιβάλει διά των όπλων η Ρωσία. Πρόκειται για μια θέση η οποία ταυτίζεται, εξάλλου, με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα, γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού. Είμαστε, λοιπόν, επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, αιμορραγεί δυστυχώς ακόμη στην Κύπρο», ανέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

Κοινός παρονομαστής στις επαφές με τους ηγέτες της ευρύτερης «γειτονιάς» μας, πέρα από την αμυντική, οικονομική και εμπορική συνεργασία και την ασφάλεια, είναι το Ενεργειακό. Αυτήν τη στιγμή, τέσσερα φιλόδοξα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων έχουν λάβει προς το παρόν το «πράσινο φως» και είτε προχωρά η υλοποίησή τους είτε είναι στο στάδιο αναζήτησης επενδυτών. Πρόκειται για τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με υποθαλάσσια καλώδια Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας (EuroAsia Interconnector), Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας (EuroAfrica Interconnector) και Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY Interconnector και Greece- Africa Power). Πρόσφατα, δε, η EuroAsia Interconnector ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην εταιρεία Nexans σύμβαση υποβρύχιων καλωδίων  αξίας 1,43 δισ. ευρώ για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης που συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα. Το καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης θα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη διασύνδεση στον κόσμο, καθώς θα ποντιστεί στον πυθμένα της Μεσογείου σε βάθη μέχρι και 3.000 μέτρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments