Policy Briefs

«Απογοητευμένη» η Αλβανία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας

«Απογοητευμένη» η Αλβανία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας

Πηγή Φωτογραφίας: «Κάθε φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας μπλοκάρεται, και ασκείται κάποιο βέτο, κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας αιχμαλωτίζεται και [δείχνει να] αποτυγχάνει σε αυτούς που έχει δεσμευτεί να βοηθήσει, είτε στη Μέση Ανατολή είτε αλλού», δήλωσε ο Hoxha. [EPA-EFE/JUSTIN LANE]

Η Αλβανία πρόκειται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για δεύτερη φορά από τότε που έγινε μη μόνιμο μέλος το 2022. Όμως, ο μόνιμος αντιπρόσωπος Ferit Hoxha δήλωσε ότι ο θεσμός αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις και χρειάζεται μεταρρύθμιση.

Η Αλβανία εξελέγη ως μη μόνιμο μέλος για την περίοδο 2022-2023 σε ψηφοφορία τον Ιούνιο του 2021. Κατέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία τον Ιανουάριο του 2022.

«Κάθε φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας μπλοκάρεται, και ασκείται κάποιο βέτο, κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας αιχμαλωτίζεται και [δείχνει να] αποτυγχάνει σε αυτούς που έχει δεσμευτεί να βοηθήσει, είτε στη Μέση Ανατολή είτε αλλού», δήλωσε ο Hoxha.

Είπε μάλιστα ότι είναι απογοητευμένος για την αποτυχία του Συμβουλίου να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα παγκόσμια προβλήματα και εύχεται να υπήρχε μια απάντηση για όλο αυτό.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια που έχουμε μια διαδικασία μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν προχωράει πουθενά», επειδή τα κράτη μέλη δεν μπορούν να συμφωνήσουν, δήλωσε ο Hoxha.

«Επομένως, πρόκειται για μια απελπιστική κατάσταση, δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι στη διπλωματία τα πράγματα δεν έρχονται αμέσως. Δεν έρχονται εκ των προτέρων, και μερικές φορές, έρχονται ακόμη και στις πιο απροσδόκητες στιγμές. Και γι’ αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε, γι’ αυτό, πρέπει πραγματικά να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτό κάνει η Αλβανία», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος συνέχισε ότι το Συμβούλιο δεν βρίσκεται στην «καλύτερη στιγμή του», γεγονός που αντανακλά έναν «διαιρεμένο και κατακερματισμένο κόσμο». Παρά ταύτα, είπε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η λειτουργία του, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Η αποτελεσματικότητα του Συμβουλίου έχει εδώ και καιρό αποτελέσει αντικείμενο κριτικής και εκκλήσεων για μεταρρύθμιση, ιδίως σε σχέση με το θέμα της εξουσίας βέτο, η οποία δίνεται στα πέντε μόνιμα μέλη: τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ρωσία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ορισμένα θέματα δεν έχουν εξεταστεί λόγω της δύναμης βέτο της Ρωσίας, και της Κίνας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικάσει τον πόλεμο της Μόσχας.

Αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει εμπόδια για τις κορυφαίες προτεραιότητες της Αλβανίας που ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Olta Xhaçka, δηλαδή την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και μια νέα πλατφόρμα για την εξωτερική βοήθεια.

«Θα οργανώσουμε μια ανοικτή συζήτηση υψηλού επιπέδου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία θα επικεντρωθεί στις συνέπειες της παράνομης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, καθώς και στις κοινές μας προσπάθειες για την ενίσχυση και εδραίωση της πολυμέρειας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η Xhaçka σε δήλωσή της.

Η εν λόγω συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Edi Rama, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy.

Η Αλβανία έχει ευθυγραμμιστεί σταθερά με την Ουκρανία, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε θέματα που σχετίζονται με τον ρωσικό πόλεμο.

«Το θέμα αυτό σημάδεψε πραγματικά την εντολή μας και έχει κερδίσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό των εταίρων και των συμμάχων της Αλβανίας για τη σοβαρότητα, τον επαγγελματισμό και το θάρρος με τα οποία εργάστηκε για να υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, την Ουκρανία και να καταδικάσει τη Ρωσία», προστίθεται στη δήλωση του Xhaçka.

Ωστόσο, τα μέλη του Συμβουλίου δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το προσωρινό πρόγραμμα εργασίας, λόγω της προφανής αντίρρησης της Ρωσίας να συμπεριλάβει την Ουκρανία. Η Αλβανία, αντ’ αυτού, κυκλοφόρησε ένα πρόγραμμα εργασίας για τον μήνα με τα θέματα που ανέφερε ο Xhaçka.

Δεν είναι μόνο το Συμβούλιο που αγωνίζεται με τα ρωσικά βέτο.

Η EURACTIV ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι ο ΟΑΣΕ δυσκολεύεται να εγκρίνει τους προϋπολογισμούς του λόγω της έλλειψης συνεργασίας από τη Ρωσία. Αυτό έχει αφήσει τον οργανισμό να αγωνίζεται με την εντολή του, με αποτέλεσμα να πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, όπως το ποιος θα έχει τη μελλοντική εκ περιτροπής προεδρία.

Ταυτόχρονα, ο ΟΑΣΕ δεν διαθέτει επίσης μηχανισμό για την απομάκρυνση ή την απαγόρευση της συμμετοχής μελών, πράγμα που σημαίνει ότι οι όποιες προσπάθειες παραγκωνισμού της Ρωσίας θα έπρεπε πιθανότατα να αφορούν αναβολές ή αρνήσεις έκδοσης βίζας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments