Policy Briefs

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στη Σλοβακία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στη Σλοβακία

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Martenscenter.eu - Elections in Slovakia: More of the same kleptocracy or wind of change?

Η βαλκανική χώρα είναι έτοιμη να στραφεί προς το μπλοκ των φιλορωσικών δυνάμεων.

Η Σλοβακία προετοιμάζεται για κρίσιμες εθνικές εκλογές στις 30 Σεπτεμβρίου μετά από πέντε χρόνια πολιτικών αναταραχών και αναταραχών που σημαδεύτηκαν ιδιαίτερα από τον θάνατο ενός δημοσιογράφου.

Η περίοδος αστάθειας πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Ján Kuciak στις αρχές του 2018, η οποία πυροδότησε οργή και μεγάλης κλίμακας δημόσιες διαμαρτυρίες, αναγκάζοντας τελικά τον τότε πρωθυπουργό Robert Fico (Smer/S&D) να παραιτηθεί. Έκτοτε, η Σλοβακία γνώρισε τέσσερις πρωθυπουργούς και ακραία αστάθεια στις δημοσκοπήσεις.

Μετά την παραίτηση του κ. Fico, ο Peter Pellegrini ανέλαβε πρωθυπουργός, αν και αποσχίστηκε από το κόμμα του, Smer, για να σχηματίσει το δικό του σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με το όνομα Hlas (S&D).

Το κεντροδεξιό κόμμα OL’aNO (PPE) του Igor Matovič κέρδισε τις εκλογές του 2020, σχηματίζοντας έναν κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό με το ελευθεριακό κόμμα SaS, τώρα SASKA (CRE), τη δεξιά Sme Rodina (ID) και την κεντροδεξιά Za ľudí party (PPE).

Ωστόσο, το χαοτικό στυλ διακυβέρνησης του κ. Matovič και ο λανθασμένος χειρισμός της πανδημίας Covid-19 οδήγησαν σε σημαντικές εσωτερικές διαμάχες εντός του συνασπισμού και σε μείωση της λαϊκής υποστήριξης.

Σήμερα, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του Europe Elects βλέπει την πολυκομματική λίστα γύρω από το OL’aNO στο 6%, που είναι όχι μόνο μια ιλιγγιώδης πτώση 19 μονάδων λιγότερο από το 2020, αλλά και κάτω από το όριο του 7% για λίστες με δύο ή τρεις κόμματα.

Η Za ľudí’ κινδυνεύει να σαρωθεί, καθώς συγκεντρώνει λιγότερο από 1% στις δημοσκοπήσεις. Το Sme Rodina θα πρέπει να πάει από το 8% στο 5,5%, πλησιάζοντας επικίνδυνα το όριο του 5% για τις μονοκομματικές λίστες. Η SASKA θα παρέμενε σε χαμηλό επίπεδο του 6%.

Τον Μάρτιο του 2021, η SaS και ο Za ľudí απείλησαν και οι δύο ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση εάν ο κ. Matovič δεν παραιτηθεί. Τελικά, ο τελευταίος συμφώνησε να ανταλλάξει θέσεις με τον αναπληρωτή αρχηγό του κόμματός του, Έντουαρντ Χέγκερ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή έκανε ελάχιστα για να μειώσει τις εντάσεις εντός του συνασπισμού, καθώς τα μικρότερα κόμματα συνέχισαν να ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα ο Ιγκόρ Μάτοβιτς εξακολουθούσε να διευθύνει την κυβέρνηση από τα παρασκήνια.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η SaS (η οποία μέχρι τότε είχε απορροφήσει τους περισσότερους από τους βουλευτές Za ľudí) ζήτησε και πάλι την παραίτηση του κ. Matovič και, αντιμέτωποι με την άρνησή του, οι υπουργοί της SaS παραιτήθηκαν, με αποτέλεσμα ο κ. Χέγκερ να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του.

Λίγους μήνες αργότερα, το SaS έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην ανατροπή της κυβέρνησης Χέγκερ μέσω μιας επιτυχημένης ψήφου δυσπιστίας, ανοίγοντας το δρόμο για τις πρόωρες εκλογές που έρχονται. Ο Έντουαρντ Χέγκερ παρέμεινε Πρωθυπουργός για αρκετούς μήνες προτού αντικατασταθεί από μια τεχνοκρατική υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του L’udovít Ódor τον Μάιο του 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κ. Χέγκερ δημιούργησε το νέο του κεντροδεξιό κόμμα, Demokrati (EPP ), το οποίο συγκεντρώνει σήμερα 2,8% της ψηφοφορίας.

Ο Ρόμπερτ Φίκο προηγείται πλέον στις δημοσκοπήσεις με 21%, ελαφρά αύξηση τριών μονάδων σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, δεν θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και η πορεία προς τον κυβερνητικό συνασπισμό της πλειοψηφίας φαίνεται στρωμένη με παγίδες: Smer και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα του SNS , η Republika και η Sme Rodina θα αποκτήσουν μόνο 73 έδρες, σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, ενώ απαιτούνται 76 για να επιτευχθεί πλειοψηφία.

Ένας εναλλακτικός κεντρώος συνασπισμός υπό το φιλελεύθερο PS, που συγκεντρώνει επί του παρόντος 16% των ψήφων (+9,0), αντιμετωπίζει επίσης κατώφλια.

Αυτή η επιλογή, για την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επί του παρόντος πλειοψηφία δύο εδρών, θα απαιτούσε τους Hlas, τους Χριστιανοδημοκράτες (KDH/PPE) και τη SASKA ως κατώτερους εταίρους.

Αν και αυτός ο πιο φιλελεύθερος συνασπισμός μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την Ουκρανία, μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην επίτευξη συναίνεσης σε άλλα ζητήματα. Ο συνασπισμός πρέπει να εξετάσει τόσο την αριστερή πτέρυγα της οικονομίας, την Hlas, όσο και την ελευθεριακή πτέρυγα, τη SASKA. Τα κοινωνικά ζητήματα θέτουν επίσης εμπόδια, με το PS να υποστηρίζει τους γάμους ομοφυλόφιλων ενώ το KDH είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην ίδια την ιδέα της συζήτησης για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments