Policy Briefs

Ρουμανία: Συνεργασία φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών κατά της ακροδεξιάς

Ρουμανία: Συνεργασία φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών κατά της ακροδεξιάς

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Osce.org - Romania parliamentary elections 2020

Ο ακροδεξιός φορέας ανησυχεί τις δυο παρατάξεις.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AUR, οι εταίροι του ρουμανικού συνασπισμού PSD και PLN συζητούν την κατάρτιση κοινών ψηφοδελτίων στις τοπικές εκλογές του επόμενου έτους – μια συμμαχία που ο ηγέτης του AUR, George Simion, έχει ήδη χαρακτηρίσει ως δώρο.

Ο πρωθυπουργός Marcel Ciolacu αναγνώρισε την ύπαρξη αυτών των συζητήσεων μετά τις αρχικές διαψεύσεις από τους ηγέτες και των δύο κομμάτων.

Το PSD και το PNL διαπραγματεύονται εντατικά τη δημιουργία ενός «Δημοκρατικού Μπλοκ», το οποίο θεωρείται ως αντίβαρο στην άνοδο του AUR, ανέφερε η Libertatea.

Ο συνασπισμός αυτός επιδιώκει να κερδίσει όλες τις εκλογές του 2024 – ευρωπαϊκές, τοπικές, κοινοβουλευτικές και προεδρικές, για να εμποδίσει τα εθνικιστικά και εξτρεμιστικά κινήματα, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλδημοκράτες αρνήθηκαν αρχικά την ύπαρξη τέτοιων συζητήσεων.

«Το PNL προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το εκλογικό του σκορ το επόμενο έτος. (…) Προς το παρόν δεν υπάρχουν συζητήσεις για το θέμα αυτό, αλλά δεν αποκλείουμε καμία επιλογή συμμαχίας», δήλωσε την Τρίτη ο Lucian Bode, γενικός γραμματέας του PNL.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του PNL, Nicolae Ciucă, δήλωσε ότι «κάθε πολιτική επιλογή παραμένει ανοιχτή», προσθέτοντας ότι δεν έχει σημασία τι θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες, ενώ τόνισε ότι τον τελικό λόγο έχουν οι ψηφοφόροι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη Alfred Simonis, προσωρινό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι «πρόωρο» να συζητηθεί ένα τέτοιο σενάριο.

«Εάν αισθανθούμε ότι οι Ρουμάνοι έχουν εμπιστοσύνη σε αυτόν τον Συνασπισμό, μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα χώρας και μια κοινή προσέγγιση τον επόμενο χρόνο», δήλωσε την Τετάρτη ο Ciolacu, διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται για απόφαση, αλλά για συζήτηση».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υποστηρίξει έναν ενιαίο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ο Ciolacu απέφυγε μια σαφή απάντηση, λέγοντας ότι θα ήθελε επίσης έναν κοινό υποψήφιο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Simion, πάντως, είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος που το PSD και το PNL διαπραγματεύονται μια εκλογική συμμαχία.

«Είναι ένα απροσδόκητο εκλογικό δώρο για εμάς. Τους ενθαρρύνω και τους υποστηρίζω να κάνουν αυτή τη συμμαχία», δήλωσε ο Simion στο ρουμανικό Antena 3.Ρο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments