Πολιτική

Bloomberg για ελληνοτουρκικά: Ωριμη να επιλυθεί μια από τις μακροβιότερες διαμάχες της Ευρώπης

Bloomberg για ελληνοτουρκικά: Ωριμη να επιλυθεί μια από τις μακροβιότερες διαμάχες της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μια από τις μακροβιότερες διαμάχες της Ευρώπης είναι πλέον ώριμη για να εξομαλυνθεί, εκτιμά σε άρθρο του το Bloomberg για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Πέρυσι τέτοια εποχή, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντάλλασσαν αιχμές. Πριν από τρία χρόνια, οι χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου.

Τώρα, οι δύο “καβγατζήδες” σύμμαχοι στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ κάνουν μια ιστορική προσπάθεια να γίνουν φίλοι», ξεκινά το άρθρο, ενώ επισημαίνεται πως «Και οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν αν μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα σε δεκαετίες αλληλοκατηγοριών».

Το άρθρο του Bloomberg για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:

«Δεν θα έχουμε τίποτα να ωφεληθούμε από μια πολύ επιθετική Τουρκία που θα κόψει τους δεσμούς της με τη Δύση και θα αποτελέσει πρόβλημα για εμάς», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορούμε να είμαστε εύλογα αισιόδοξοι ότι και η Τουρκία καταλαβαίνει πού βρίσκονται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της».

Από τότε που ο Ερντογάν κέρδισε την επανεκλογή του τον Ιούνιο, η Τουρκία έχει βάλει στόχο να αποκαταστήσει την οικονομική της αξιοπιστία, διορίζοντας έναν νέο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και έναν νέο υπουργό Οικονομικών για να τραβήξει μια γραμμή κάτω από τις πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Παρά τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων από τον έναν και τη νηφάλια ρητορική από τον άλλο, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 32% φέτος και η χώρα πρέπει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments