Οικονομία

ΟΟΣΑ: Στο 6,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

ΟΟΣΑ: Στο 6,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Πηγή Φωτογραφίας: axianews.gr, Ο ετήσιος πληθωρισμός στον Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη αυξήθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο του 2023 από 5,9% τον Ιούλιο.

Σε συμπληγάδες οι κεντρικές τράπεζες - Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις

Περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο το έργο των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο πληθωρισμός αποδεικνύεται αρκετά επίμονος, παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη αυξήθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο του 2023 από 5,9% τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην ανακοίνωσή του ο πληθωρισμός αυξήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου σε 14 χώρες , με 9 χώρες να καταγράφουν αυξήσεις κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) ή περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης μιας περαιτέρω απότομης αύξησης περίπου 10 π.μ. στην Τουρκία σύμφωνα με τον ot.gr

Καταλύτης η ενέργεια

Η πτώση των τιμών της ενέργειας από έτος σε έτος που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες στις χώρες του ΟΟΣΑ επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός της ενέργειας αυξήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου σε 25 χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ παρέμεινε αρνητικός σε 11 από αυτές τις 25 χώρες. Ο Καναδάς, η Γαλλία, η Κορέα και η Τουρκία κατέγραψαν αυξήσεις 10 π.μ. ή περισσότερο.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός της ενέργειας παρέμεινε αρνητικός από έτος σε έτος σε 22 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ συνολικά. Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να μειώνεται αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, φθάνοντας στο 8,8% τον Αύγουστο, από 9,2% τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια (βασικός πληθωρισμός) παρέμεινε γενικά σταθερός, στο 6,8% τον Αύγουστο σύμφωναμε τον ot.gr

Η εικόνα στην G7

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην G7 αυξήθηκε στο 4,2% τον Αύγουστο από 3,9% τον Ιούλιο, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2022.

Στη ζώνη του ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν γενικά σταθερός στο 5,2% τον Αύγουστο του 2023 σε σύγκριση με 5,3% τον Ιούλιο. Η ανάκαμψη των τιμών της ενέργειας μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου στη ζώνη του ευρώ σχεδόν αντιστάθμισε την πτώση του πληθωρισμού των τροφίμων.

Το «τελευταίο μίλι»

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το βλέμμα στρέφεται για μία ακόμα φορά στις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις τους.

Αν και υπάρχουν αρκετές φωνές που υποστηρίζουν ότι ο κύκλος των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει κλείσει, η πλειοψηφία θεωρεί ότι το moto που κυριαρχεί στη ρητορική [και κατ΄ επέκταση στις αποφάσεις] είναι διατήρηση των επιτοκίων «σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ενώ η Federal Reserve λίγες ημέρες νωρίτερα στις 31 Οκτωβρίου με 1η Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές είναι διχασμένοι, φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν ότι το «τελευταίο μίλι» στην προσπάθεια χαλιναγώγησης του πληθωρισμού θα είναι δύσκολο. Η ανησυχία αυτή αποτυπώθηκε και από τον ο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος απέρριψε τις συζητήσεις για μειώσεις των επιτοκίων ως «πρόωρες».

Μιλώντας στους FΤ, o αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε υψηλό 10 μηνών θα «κάνει το έργο μας πιο δύσκολο».

«Βρισκόμαστε στον δρόμο προς το 2%», τόνισε: «Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά πρέπει να το παρακολουθούμε πολύ στενά, καθώς το τελευταίο μίλι δεν θα είναι εύκολο. . . τα στοιχεία που μπορεί να τορπιλίσουν τη διαδικασία αποπληθωρισμού είναι ισχυρά».

Μαζί με το πετρέλαιο, η ταχεία αύξηση των μισθών , το ασθενέστερο ευρώ και η ανθεκτική ζήτηση για υπηρεσίες θα μπορούσαν επίσης να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

«Αυτό είναι, στο τέλος της ημέρας, μια πολύ λεπτή ισορροπία», τόνισε, ενόψει της δημοσιοποίησης των στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης την Παρασκευή.

Από τα λόγια του Πάουελ

Αναλυτές αναφέρουν ότι ακούγοντας κανείς τον πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την τελευταία συνεδρίαση της FOMC, συμπεραίνει ότι είναι ξεκάθαρο πως η Fed βρίσκεται τώρα σε πολύ πιο περίπλοκη θέση από ό,τι ήταν πριν.

Και εξηγούν ότι η απόφαση να αυξηθούν τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός έτρεχε με ιστορικά υψηλούς ρυθμούς ήταν ένα ζήτημα, αλλά τότε οι ανακοινώσεις που συνόδευαν τις αποφάσεις ήταν απλή υπόθεση. Τώρα όμως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στη αποτύπωση των αποφάσεών της στο λεγόμενο «τελευταίο μίλι» για τον πληθωρισμό. Τα περιθώρια μεταξύ μιας απίθανης ήπιας προσγείωσης και της βύθισης της οικονομίας σε ύφεση είναι πολύ μικρά, γι’ αυτό ο Πάουελ επαναλάμβανε ξανά και ξανά ένα πολύ προσεκτικό μήνυμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του.

«Έχουμε φτάσει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα », είπε χαρακτηριστικά ο Πάουελ αναφερόμενος στις αυξήσεις των επιτοκίων, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά πόσο σημαντικό ήταν ότι κινήθηκαν γρήγορα πέρυσι: «Εκμεταλλευόμαστε το γεγονός ότι κινηθήκαμε γρήγορα για να κινηθούμε λίγο πιο προσεκτικά τώρα καθώς βρίσκουμε τον δρόμο μας προς το σωστό επίπεδο περιορισμού, ώστε να μειώσουμε τον πληθωρισμό ξανά στο 2%».

Και μάλιστα δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι ακόμα δεν γνωρίζουν αν έχουν φτάσει στο ουδέτερο επιτόκιο.

Ο κ. Προσεκτικός

Ο Πάουελ επανέλαβε ότι στην παρούσα φάση η Fed «θα πρέπει να είναι προσεκτική, και να κινούμαστε προσεκτικά». Μάλιστα υπογράμμισε ότι μοιάζει με ένα από τα βιβλία της σειράς «Μικροί Κύριοι- Μικρές Κυρίες» , το «Ο Κύριος Προσεκτικός».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments