Πολιτική

Κυβέρνηση: Εγρήγορση για τη φύλαξη των συνόρων και δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων

Κυβέρνηση: Εγρήγορση για τη φύλαξη των συνόρων και δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων

Πηγή Φωτογραφίας: [363216] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)

Το σημερινό ΚΥΣΕΑ και το "παζλ" των επικείμενων μεταρρυθμίσεων.

Υπό το βάρος των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, συνεδρίασε εκτάκτως, για περίπου δύο ώρες, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός φέρεται να θέλει να προωθήσει τις μεταρρυθμιστικές τομές, που προβλέπονται από το κυβερνητικό πρόγραμμα και για τις οποίες έχει δεσμευτεί προεκλογικά.

Εγρήγορση για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων

Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και οι επιπτώσεις των τελευταίως γεγονότων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα δεδομένα, που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές, βάζοντας στο μικροσκόπιο τις διαφορετικές πτυχές της κρίσης.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, «αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στην Ευρώπη που εξυπηρετούν πτήσεις επαναπατρισμού από τον Ισραήλ, τις οποίες και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και για ξένους υπηκόους.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση

Προώθηση μεταρρυθμίσεων

Παράλληλα προς την παρακολούθηση των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός φέρεται να επιθυμεί τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, στο εσωτερικό της χώρας, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη παρέμβασή του στον ΣΕΒ.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, και μετά το πέρας και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυβέρνηση επιστρέφει στις ράγες του προγραμματικού έργου, για το οποίο έχει δεσμευτεί. «Η κοινωνία δείχνει, πιο έτοιμη και πιο απαιτητική από ποτέ, το αποτέλεσμα των εκλογών νομιμοποιεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις» ήταν τα λόγια, που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ το βράδυ της Τρίτης και περιγράφουν επί της ουσίας τον δρόμο, που καλείται πλέον να διανύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υγεία, παιδεία, καθημερινότητα, διαχρονικές παθογένειες του κράτους, δικαιοσύνη, πολιτική προστασία. Αυτές είναι οι θεματικές, τις οποίες έχει προτεραιοποιήσει η κυβέρνηση, και αναμένεται το επόμενο διάστημα να μπουν σε πρώτο πλάνο.

Σε αυτές περιλαμβάνονται σειρά πολιτικών και δράσεων, σε κάποιες από αυτές, μάλιστα, είχαν δοθεί «εμβληματικά» χαρακτηριστικά: η ενίσχυση του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Συστήματος Υγείας – με τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων να έχουν ήδη αρχίσει – η εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να λειτουργήσουν στην Ελλάδα ξένα μη κρατικά ΑΕΙ μέχρι την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος – με το σχετικό νομοσχέδιο να προγραμματίζεται στα τέλη του χρόνου ή τις αρχές του 2024 – η προώθηση του νέου συστήματος επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων των φορέων του δημόσιου τομέα, που προωθεί με σχέδιο νόμου τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τη δικαιοσύνη «κεντρικό μεταρρυθμιστικό βραχίονα για την επόμενη τετραετία», όπως και η αναδιάρθρωση των δομών της Πολιτικής Προστασίας, στον απόηχο των πυρκαγιών και των πλημμυρών του καλοκαιριού και πριν η χώρα αντιμετωπίσει τον χειμώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, καταλυτικός θα είναι ο ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, με την ψηφιοποίηση να αποτελεί στοίχημα σε όλα τα επίπεδα -από την δικαιοσύνη έως το σχολείο- όπως και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης.

Στόχος, έως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση να έχει βάλει τη σφραγίδα της με νομοσχέδια, που θα επιβεβαιώνουν το μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που επαγγέλλεται και που απομένει βέβαια να αποδειχθεί.                                                  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments