Nέα της αγοράς

ΔΝΤ: Ποιους «καίνε» τα υψηλά επιτόκια – Η παγκόσμια οικονομία σε παρατεταμένη δοκιμασία

ΔΝΤ: Ποιους «καίνε» τα υψηλά επιτόκια – Η παγκόσμια οικονομία σε παρατεταμένη δοκιμασία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Στον επιχειρηματικό κόσμο, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ άλλες βγήκαν με υγιή ταμειακά αποθέματα, εν μέρει χάρη στη δημοσιονομική στήριξη σε πολλές χώρες.

Οι επιχειρήσεις μπόρεσαν επίσης να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους, παρόλο που ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ άλλες βγήκαν με υγιή ταμειακά αποθέματα, εν μέρει χάρη στη δημοσιονομική στήριξη σε πολλές χώρες. Οι επιχειρήσεις μπόρεσαν επίσης να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους, παρόλο που ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί. Ωστόσο, σε έναν κόσμο με υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πολλές επιχειρήσεις μειώνουν τα ταμειακά αποθέματα καθώς τα κέρδη μετριάζονται και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται.

Όλο και αυξάνονται οι ΜμΕ τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς που διαθέτουν μόλις και μετά βίας αρκετά μετρητά για να πληρώσουν τα έξοδα τόκων τους. Και οι αθετήσεις πληρωμών αυξάνονται στην αγορά μοχλευμένων δανείων, όπου δανείζονται οι οικονομικά ασθενέστερες επιχειρήσεις. Τα προβλήματα αυτά είναι πιθανό να επιδεινωθούν το επόμενο έτος, καθώς περισσότερα από 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια εταιρικού χρέους λήγουν και θα πρέπει να εξοφληθούν ή να αναχρηματοδοτηθούν σύμφωνα με το businessdaily.gr

Τα νοικοκυριά έχουν επίσης μειώσει τα αποθέματά τους. Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις στις προηγμένες οικονομίες μειώνονται σταθερά από τα μέγιστα επίπεδα στις αρχές του περασμένου έτους που ήταν ίσα με το 4% έως 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Υπάρχουν επίσης σημάδια αύξησης των καθυστερήσεων στις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια αυτοκινήτων.

Προβλήματα καταγράφονται και στην αγορά ακινήτων. Τα στεγαστικά δάνεια, συνήθως η μεγαλύτερη κατηγορία δανεισμού των νοικοκυριών, έχουν πλέον πολύ υψηλότερα επιτόκια από ό,τι μόλις πριν από ένα χρόνο, διαβρώνοντας τις αποταμιεύσεις και επιβαρύνοντας τις αγορές κατοικιών. Οι χώρες με στεγαστικά δάνεια κυρίως κυμαινόμενου επιτοκίου έχουν γενικά βιώσει μεγαλύτερη πτώση των τιμών των κατοικιών, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μεταφράζονται ταχύτερα σε δυσκολίες πληρωμής των υποθηκών. Τα εμπορικά ακίνητα αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ως αποτέλεσμα να στερεύουν οι πηγές χρηματοδότησης, να επιβραδύνονται οι συναλλαγές και να αυξάνονται οι αθετήσεις πληρωμών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments