Οικονομία

Στρατηγική συνεργασία Alpha Bank με Unicredit: Μια σπουδαία κίνηση

Στρατηγική συνεργασία Alpha Bank με Unicredit: Μια σπουδαία κίνηση

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHA BANK (EUROKINISSI ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Πρώτη επένδυση στρατηγικού εταίρου μετά από 17 χρόνια

Η Unicredit αγοράζει το 9% της Alpha Bank. Είναι η πρώτη επένδυση ξένης τράπεζας στην Ελλάδα μετά από τη μεγάλη φυγή που σημάδεψε τη χρεοκοπία της χώρας. Ανοίγει έτσι ένας νέος και ενδιαφέρον γύρος, αφού η έλευση ενός μεγάλου παίκτη στον τραπεζικό χώρο θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα προσελκύσει και άλλα «θηρία» στον νέο και πολλά υποσχόμενο βιότοπο των αγορών.

Μέχρι προχθές και πριν εμφανιστεί η Unicredit υπήρχε ένα εύλογο ερώτημα: «Εφόσον η ελληνική οικονομία έχει άριστες προοπτικές, γιατί δεν εμφανίζονται οι ξένες τράπεζες να «αρπάξουν» την ευκαιρία»; Διότι το τραπεζικό σύστημα είναι το πρώτο που θα επωφεληθεί από τον χορό των δισεκατομμυρίων που συνεπάγεται η οικονομική ανάπτυξη, όπως ήταν και το πρώτο που πλήχθηκε από τη χρεοκοπία. Και να που το ερώτημα απαντήθηκε με την εμφάνιση της Unicredit.

Η UniCredit δεν προτίθεται να προβεί σε οποιοδήποτε οικονομοτεχνικό ή νομικό έλεγχο για την ολοκλήρωση της Συναλλαγής και δεν αναμένει να λάβει επιχειρηματικές εγγυοδοτικές δηλώσεις. Η Συναλλαγή θα υπόκειται σε όλες τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις, στο βαθμό που απαιτούνται.

Η Συναλλαγή δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε εξωτερική χρηματοδότηση και η UniCredit έχει δηλώσει ότι διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να πληρώσει πλήρως για την απόκτηση των Μετοχών σε μετρητά.

Σύμφωνα με τον νόμο 3864/2010 του ΤΧΣ (ο “Νόμος του ΤΧΣ”) και τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ΤΧΣ (η “Στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ”), πριν από οποιαδήποτε διάθεση, το ΤΧΣ πρέπει να διορίσει σύμβουλο διάθεσης κατόπιν διαβούλευσης με το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του Νόμου του ΤΧΣ (ο “Σύμβουλος Διάθεσης”).

Το ΤΧΣ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διορισμού Συμβούλου Διάθεσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων λίγων ημερών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ, σε περίπτωση αυτόκλητης πρότασης  (αποδεκτής για την απόκτηση συμμετοχής ΤΧΣ άνω του 5%) από καλόπιστο δυνητικό επενδυτή, θα πρέπει να ακολουθείται ανταγωνιστική διαδικασία ανοικτή σε τρίτα μέρη σύμφωνα με το παράρτημα Γ της Στρατηγικής Αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Με τον διορισμό του Συμβούλου Διάθεσης που σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Νόμο του ΤΧΣ εισηγείται μεταξύ άλλων την δομή οποιασδήποτε συναλλαγής διάθεσης, θα περιγραφούν οι λεπτομέρειες της ανταγωνιστικής διαδικασίας και το σχετικό χρονοδιάγραμμα της Συναλλαγής, που αναμένεται να είναι σύμφωνα με την παράγραφο i) του Παραρτήματος Γ της Στρατηγικής Αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Με την επιφύλαξη της εισήγησης του Συμβούλου Διάθεσης, εφόσον εγκριθεί από τα μέρη, η Συναλλαγή αναμένεται να υλοποιηθεί σύμφωνα με το ως άνω αναφερόμενο χρονοδιάγραμμα.

Η Πρόταση προβλέπει μια αρχική περίοδο ισχύος, η οποία μπορεί να παραταθεί κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας των μερών λαμβάνοντας υπόψιν τα ως άνω.

Σημειώνεται ότι η Συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Περαιτέρω ανακοίνωση θα γίνει όπως και όταν απαιτείται, καταλήγει η ανακοίνωση του ΤΧΣ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments