Πολιτική

Μητσοτάκης: Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις

Μητσοτάκης: Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [365210] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ξεκινά η χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και συγκατοίκησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε πως σύντομα θα ξεκινήσει το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ενώ τόνισε με νόημα πως «η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί συναινέσεις». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το 30% των αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις θα δοθεί πριν από τις γιορτές.

Το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου παρουσιάζει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι η κλιματική κρίση απαιτεί συναινέσεις και έθεσε τρεις προτεραιότητες: τρεις προτεραιότητες: Πιο άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών, μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για αποκατάσταση απωλειών, συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, λέγοντας πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της κρίσης».

Ο πρωθυπουργός είπε πως «η κλιματική κρίση δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και προϋποθέτει συναινέσεις και κοινές δράσεις, καθώς η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε πως οι φυσικές καταστροφές θα εναλλάσσονται από μέγα-πυρκαγιές σε πλημμύρες και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας», αναφερόμενος στις πυρκαγιές σε Καναδά και Χαβάη και στις πλημμύρες στη Λιβύη.

«Πληρώσαμε κι εμείς βαρύ τίμημα», είπε αναφερόμενος στις πυρκαγιές στον Έβρο, ενώ μιλώντας για τον Daniel είπε για «τα δισεκατομμύρια τόνους νερού που έπεσαν στον Βόλο», δείχνοντας τα στατιστικά της σύγκρισης ανάμεσα στην κακοκαιρία Daniel και στον Ιανό.

«Όλα αυτά δεν είναι τυχαία και οφείλονται στην παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς την τελευταία δεκαετία τα ακραία φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50%, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για τη λίμνη Κάρλα, καθώς εκεί η κατάσταση είναι ειδική, όπως είπε, ενώ ανάλογα μέτρα ισχύουν και για τους αλιείς.

Μίλησε επίσης για αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους στον Έβρο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως “το 112 δεν υπήρχε στη Χαβάη και στην πλούσια Καλιφόρνια ξεκίνησε τώρα δοκιμαστικά».

«Η αλήθεια είναι πως εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν και γρήγορα βρήκαν στέγαση, ενώ πάρθηκαν μέτρα για την υγιεινή και δεν υπήρχε όντως στον κρατικό μηχανισμό ανάλογη εμπειρία και παρά τις δυσκολίες κάηκαν χιλιάδες 70.000 ζώα και 110.00 πτηνά με τη συνεργασία και των Ένοπλων Δυνάμεων.

Έγιναν εκατοντάδες εμβολιασμοί σε συνθήκες ακραίες, έγιναν μονάδες ψυχικής υγείας και συμβουλευτική γραμμή”.

Η ομιλία του πρωθυπουργού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments