Διεθνή

Ούτε τον Δεκέμβριο μπαίνει στη Σένγκεν η Ρουμανία

Ούτε τον Δεκέμβριο μπαίνει στη Σένγκεν η Ρουμανία

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay, Η ένταξη της Ρουμανίας στη Σένγκεν δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πολιτικές πηγές που επικαλείται το News.ro.

Η ένταξη της Ρουμανίας στη Σένγκεν δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πολιτικές πηγές που επικαλείται το News.ro.

Η ένταξη της Ρουμανίας στη Σένγκεν δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πολιτικές πηγές που επικαλείται το News.ro.

Κατά τη διάρκεια του επικείμενου Συμβουλίου ΔΕΥ την επόμενη εβδομάδα, η συζήτηση για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Σένγκεν αναμένεται χωρίς επίσημη ψηφοφορία, δεδομένων των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για νέα κυβέρνηση στην Ολλανδία.

Η προσωρινή ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ΔΕΥ αναφέρει ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν συζητήσεις σχετικά με τη συνολική κατάσταση στον χώρο Σένγκεν, καθώς και πιθανή συζήτηση σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων Σένγκεν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το News.ro, η Ρουμανία επιδιώκει να συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να αποφασίσει την ένταξη της Ρουμανίας σε δύο στάδια, ξεκινώντας με τα εναέρια σύνορα τον Μάρτιο του επόμενου έτους, ενώ θα ακολουθήσουν τα οδικά και θαλάσσια σύνορα.

Οι πηγές επιβεβαιώνουν ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο διαχωρισμού από τη Βουλγαρία.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Marcel Ciolacu έχει διερευνήσει αυτό το σενάριο με τον Ισπανό ομόλογό του, Pedro Sanchez.

Η Ολλανδία αντιτάχθηκε στην είσοδο της Βουλγαρίας στη Σένγκεν, ενώ η Αυστρία τάχθηκε κατά της εισόδου στη Σένγκεν και για τις δύο χώρες, Ρουμανία και  Βουλγαρία.

Παρά τις συνεχείς ενδείξεις της Βιέννης για διατήρηση της θέσης της, την Τρίτη, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Johannes Rauch εξέφρασε στην πλατφόρμα του Χ ότι η ένταξη της Ρουμανίας στη Σένγκεν θα ωφελήσει την Αυστρία και τη Ρουμανία.

«Τόσο η Αυστρία όσο και η Ρουμανία θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την ένταξη της Ρουμανίας στη Σένγκεν. Θα είχε πλεονεκτήματα για πολλές επιχειρήσεις και θα αποτελούσε επίσης μεγάλη ανακούφιση για τους 30.000 24ωρους φροντιστές από τους οποίους εξαρτώνται χιλιάδες οικογένειες στην Αυστρία», έγραψε ο Rauch στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες με τη Ρουμάνα υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Simona Bucura-Oprescu.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Andrey Kovatchev δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο ότι η Βουλγαρία δεν θα γίνει δεκτή στη Σένγκεν πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας το 2024.

Πηγή: Από Catalina Mihai | EurActiv.ro | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments