Διεθνή

Γάζα: Σε αδιέξοδο οι διαβουλεύσεις για νέα εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων

Γάζα: Σε αδιέξοδο οι διαβουλεύσεις για νέα εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Το Ισραήλ αποσύρει τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ.

Σε “ναυάγιο” οδηγούνται οι συζητήσεις για την επίτευξη μιας νέας, τρίτης, εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ανακάλεσε τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ, εκτιμώντας πως οι διαβουλεύσεις με την άλλη πλευρά οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζεται πως “τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, το οποίο περιελάμβανε την επιστροφή όλων των γυναικών και των παιδιών που κρατούνταν όμηροι, σύμφωνα με έναν κατάλογο που στάλθηκε στη Χαμάς και εγκρίθηκε από την ίδια”.

Η διαπραγματευτική ομάδα στάλθηκε από την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Mossad και ο επικεφαλής της υπηρεσίας, David Barnea, ανακάλεσε την ομάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Νωρίτερα οι Times of Israel ανέφεραν ότι, με βάση πηγές από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κατάρ σήμερα (2/12/2023) το πρωί για συνομιλίες με στόχο μια νέα εκεχειρία. «Οι συνομιλίες εξετάζουν το ενδεχόμενο η Χαμάς να απελευθερώσει επιπλέον ομήρους, ενδεχομένως ηλικιωμένους άνδρες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περαιτέρω κρατουμένων από το Ισραήλ και μια νέα διακοπή των μαχών» υποστηριζόταν  ακόμα στο δημοσίευμα.

Ιδιαίτερα ενεργό είναι, κατά τις τελευταίες ώρες, και το ενδιαφέρον της Γαλλίας. Από πλευράς του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Από την παλαιστινιακή πλευρά υπογραμμίζεται πως η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων προκλήθηκε για τις Ισραηλινές γυναίκες στρατιωτικούς που κρατά ομήρους η Χαμάς.

Στη Γάζα βρίσκονται ακόμα 136 όμηροι της Χαμάς, εκ των οποίων οι 112 είναι άνδρες, 20 γυναίκες και δύο παιδιά. Το 10% των ομήρων είναι ηλικίας άνω των 75 ετών. Στην πλειοψηφία τους οι όμηροι (125) είναι Ισραηλινοί, 11 είναι ξένοι υπήκοοι, εκ των οποίων οι οκτώ Ταϊλανδοί.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής προσθέτοντας ότι πάνω από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι η επανάληψη των εχθροπραξιών είναι έντονη.

“Είναι ένα νέο επίπεδο αναστάτωσης που προστίθεται στην άνευ προηγουμένου καταστροφή κρίσιμων υποδομών, σπιτιών και συνοικιών”, είπε στο Reuters από το Ντουμπάι ο Ρόμπερτ Μαρντίνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments