Policy Briefs

Μακρόν: Η πυρηνική ενέργεια επέστρεψε

Μακρόν: Η πυρηνική ενέργεια επέστρεψε

Πηγή Φωτογραφίας: Rfi.fr

Τι τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στην COP28.

Στο περιθώριο της COP28 στο Ντουμπάι, η Γαλλία και περίπου είκοσι χώρες δεσμεύτηκαν να « τριπλασιάσουν την ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας μεταξύ 2020 και 2050 ». « Η πυρηνική ενέργεια επέστρεψε », χάρηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν. 

Το Σάββατο στο Ντουμπάι, για πρώτη φορά COP συγκέντρωσε υψηλόβαθμες προσωπικότητες ειδικά για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Η εκδήλωση ήταν η αφορμή για μια δήλωση που αναγνωρίζει « τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η πυρηνική ενέργεια στις παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ουδετερότητας άνθρακα περίπου στα μέσα του αιώνα . Έτσι, να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας του Παρισιού.

Η συμφωνία του Παρισιού, που εγκρίθηκε το 2015, δεσμεύει τις 196 υπογράφοντες χώρες να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τη διατηρήσουν κάτω από 1,5 βαθμούς.

«Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή [IPCC], η εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να τριπλασιαστεί περίπου παγκοσμίως μεταξύ 2020 και 2050 σύμφωνα με το σενάριο που προβλέπει μέση θέρμανση 1,5 °C  », διευκρινίζει η δήλωση που εγκρίθηκε το Σάββατο.

22 χώρες υπέγραψαν την έκκληση, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Κορέα, η Ουγγαρία και η Ολλανδία.

« Η πυρηνική ενέργεια επέστρεψε » στη διεθνή σκηνή, γιόρτασε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπροστά σε ένα ακροατήριο πολιτικών ηγετών και επιχειρηματιών στο Ντουμπάι. Ο τριπλασιασμός των παραγωγικών δυνατοτήτων « στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο », είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο επικεφαλής μιας χώρας όπου η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 60 έως 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται, « είναι απαραίτητο η Παγκόσμια Τράπεζα, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα [και] οι πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης να συμπεριλάβουν την πυρηνική ενέργεια στις πολιτικές τους για δανεισμό ενέργειας  .

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υποστηριχθεί ο ενθουσιασμός των αναδυόμενων χωρών για μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια, « και ειδικότερα για τους μίνι πυρηνικούς αντιδραστήρες [Small Modular Reactors, SMR], που αποτελούν μια ασφαλή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα και μια επένδυση υπέρ στρατηγικής αυτονομίας  », πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Μια νέα ευρωπαϊκή συμμαχία για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες βρίσκεται επίσης στη διαδικασία δημιουργίας έως τις αρχές του 2024, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν.

Η δήλωση COP28 διευκρινίζει περαιτέρω ότι θέλει να συνεργαστεί χέρι-χέρι με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για να διασφαλίσει «  τη συμμόρφωση με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας, βιωσιμότητας, ασφάλειας και μη διάδοσης ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments