People

“Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει…”

“Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει…”

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΩΣΤΑΣ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ)

O «Νέστορας» πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

«Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δε θα βγει» έγραφε πριν από 63 χρόνια ο Βαγγέλης Περπινιάδης, στους στίχους του τραγουδιού του που είχε εμπνευστεί από τον Κώστα Νεστορίδη.

Τον ποδοσφαιριστή – σύμβολο της ΑΕΚ, Θρύλο της Ένωσης, ο οποίος είχε όνειρο ζωής να παίξει στην ομάδα της προσφυγιάς και του Πόντου. Του ανθρώπου που έκλαψε και πόνεσε για την ΑΕΚ, με την φανέλα της οποίας βομβάρδιζε τα δίχτυα των αντιπάλων ομάδων. 

Του «Νέστορα» ο οποίος το 2022 δήλωνε πως δεν θα πεθάνε πριν πάει στα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Της Αγιας Σοφιάς. Πήγε πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι αφού ήταν αρκετά ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα υγείας και τον covid-19. 

Χειροκροτήθηκε και έκλαψε ξανά. Έκλαψε για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ και είχε δηλώσει εκείνη την εποχή: «Η ΑΕΚ είναι θρησκεία. Έχει 4 εκατ. πρόσφυγες και Πόντιους. Θυσίασα πολλά πράγματα για να σηκώσω την ΑΕΚ. Το κατόρθωσα. Όταν πήγα στην ΑΕΚ ήταν στα τελευταία σκαλοπάτια του πρωταθλήματος και μαζί με τους συμπαίκτες μου την πήγα στον ουρανό. Μίλαγε όλη η Ελλάδα για την ΑΕΚ». 

Τώρα είναι η ώρα του κόσμου της ΑΕΚ και συνολικά των Ελλήνων φιλάθλων να κλάψουν για τον Κώστα Νεστορίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.  

Κάποτε ο αείμνηστος πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο εφοπλιστής Νίκος Γουλανδρής, είχε δηλώσει ότι «δε με στεναχωρεί ότι μια μέρα θα πεθάνω. Εκείνο που με στεναχωρεί αφάνταστα είναι ότι δεν θα μπορώ να βλέπω τον αγαπημένο μου Ολυμπιακό…».

Ο Κώστας Νεστορίδης ζούσε και αυτός για την ΑΕΚ και λυπάται που δεν θα μπορεί πλέον να την βλέπει. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας αλλά δήλωνε ότι “ακόμη και σε φορείο να είμαι θα πάω στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ». 

Στον Γιώργο Λιάνη και σε εκπομπή της Cosmote TV είχε δηλώσει: «Είμαι ΑΕΚ και μέχρι να πεθάνω θα είμαι ΑΕΚ». 

Ο θρυλικός Νέστορας, ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1930. 

Παιχνίδι της μοίρας; Την ημέρα που εκείνος γιόρταζε τα 93α γενέθλιά του πέθανε ο παλιός του συμπαίκτης και δόξα της ΑΕΚ ο Μίμης Παπαϊάωννου. 

Γεννήθηκε στη Δράμα. Η οικογένεια του είχε κυνηγηθεί από την Τουρκία και μετανάστευσε στη Μακεδονία. Ο Κώστας γεννήθηκε στη Δράμα και μεγάλωσε μαζί με τα άλλα δύο του αδέλφια. 

Ο μεγάλος του αδελφός είχε κατέβει στην Αθήνα και σύντομα η οικογένεια μετακόμισε στην Καλλιθέα προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. 

Ο Νεστορίδης από μικρός λάτρευε τη μπάλα και πάντα ευχαριστούσε τον Θεό που τον έκανε ποδοσφαιριστή. Στα παιδικά του χρόνια έπαιρνε κάλτσες από τη μάνα του, της γέμισε με ότι έβρισκε, και έπαιζε με αυτές ποδόσφαιρο. 

Τότε όχι μόνο μπάλες δεν υπήρχαν αλλά ούτε ψωμί. Φτώχεια καταραμένη, μετά κατοχή, πείνα. Το ψωμί ήταν πολυτέλεια σε μια εποχή που τα παιδιά είχαν για… φρούτο ένα κρεμμύδι ψημένο πάνω στη θράκα. 

Στην Καλλιθέα έμεναν κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στην Ένωση Αγίου Νικολάου έπαιξε και για πρώτη φορά μπάλα σε ομάδα. 

‘Ηταν επιθετικος. Δεινός. Πριν από λίγα χρόνια είχε δηλώσει on camera ότι αυτά που κάνει ο Λιονέλ Μέσι τώρα αυτός τα έκανε πριν από δεκαετίες. 

Όσοι τον είδαν, τον Νεστορίδη, μιλούν για έναν “φονιά” μέσα στην περιοχή. Έστελνε με κάθε τρόπο τη μπάλα στα δίχτυα. Με απευθείας φάουλ, με απευθείας κόρνερ, με φάλτσα. Αχ αυτά τα φάλτσα του. 

Όσοι είδαν μιλούν για ένα απίθανο σπάσιμο της μέσης. Υπήρχαν αντίπαλοι αμυντικοί που κάποτε συγκρούστηκαν μεταξύ τους αφού είχαν φάει ντρίπλα από τον “μάγο της μπάλας”. 

Αυτο τον τίτλο έδωσε και στη βιογραφία που του έγραψε ο δημοσιογράφος Νίκος Κατσαρός και παρουσίασε το 2008. «Κώστας Νεστορίδης, ο μάγος της μπάλας». 

Ο θρυλικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού που ήταν και φίλος του είχε πει κάποτε για τον Νεστορίδη ότι ήταν απρόβλεπτος και …. μιλούσε στην μπάλα. Το 1960 άλλωστε ο Νεστορίδης πριν από ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ είχε πει στον Σάββα που θα του στείλει τη μπάλα και το έκανε. 

Από αυτό το παιχνίδι βγήκε και το γνωστό τραγούδι. 

Η ιστορία του τραγουδιού

«Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δε θα βγει, να λέει πως η μπάλα εκεί θα καρφωθεί», λέει ο στίχος του τραγουδιού του Βαγγέλη Περπινιάδη που κρύβει πίσω του μια αληθινή ιστορία.

Στις 10 Ιανουαρίου 1960 στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό. Την παραμονή του αγώνα, ο «Νέστορας είχε δώσει συνέντευξη στην «Αθλητική Ηχώ» και είχε προβλέψει ότι θα σκόραρε σε βάρος του Ολυμπιακού και ότι θα έστελνε την μπάλα σε συγκεκριμένο σημείο!

Ο Νεστορίδης σκόραρε στη γωνία που είχε πει και μάλιστα στον τεράστιο Σάββα Θεοδωρίδη. Η ΑΕΚ κέρδισε 1-0 και η ιστορία έγινε τραγούδι!

Μιλώντας για την ιστορία του τραγουδιού ο Νεστορίδης είχε σημειώσει: «Να, τώρα έπεσε το μάτι μου σε μια φωτογραφία στον τοίχο που είμαι με τον Σάββα Θεοδωρίδη. Έπαιζε ΑΕΚ- Ολυμπιακός και μας είχαν πάει την προηγούμενη μέρα στο γήπεδο για φωτογραφίες. Και του λέω του Σάββα «κοίτα τη γωνία εκεί ψηλά, εκεί θα σου το στείλω».

Τα έχασε ο Σάββας. Με έπιασε ο φακός να του δείχνω τη γωνία. Και έτσι έγινε, εκεί του το έβαλα. Και βγήκε το τραγούδι, ολόκληρο τραγούδι, που έλεγε «Σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει, να λέει πως η μπάλα εκεί θα καρφωθεί». 

Δύο πόδια και ένας γεννημένος γκολτζής

Για τον Νεστορίδη τα είχε πει με την γλώσσα της αλήθειας και ο Κώστας Λινοξυλάκης, ο αμυντικός ογκόλιθος της ομάδας του Παναθηναϊκού. 

«Ήξερες τι μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο αλλά και πάλι ήταν απρόβλεπτος. Δεν μπορούσες να τον σταματήσεις» είχε σημειώσει. 

Πως να σταματήσεις έναν παίκτη με σπουδαίο ποδοσφαιρικό μυαλό και με δύο πόδια. Οταν ήταν μικρός και κλωτσούσε την μπάλα χρησιμοποιούσε το δεξί του πόδι. 

Ήθελε όμως  να κάνει το ίδιο και με το αριστερό. Με πολύ εξάσκηση κατάφερε να έχει «φαρμακερό» αριστερό και δεξί πόδι. 

Συνολικά στην καριέρα του πέτυχε 265 γκολ σε 363 αγώνες. Με Πανιώνιο, ΑΕΚ και Εθνική Ελλάδας. Ο Νεστορίδης ήταν γεννημένος γι

α να σκοράρει. 

Από το 1959 έως το 1963 ήταν μόνιμα ο πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Το 1959-60 σταμάτησε στα 33 γκολ σε 30 αγώνες! 

Εκείνα τα χρόνια πήγε στην Κρήτη για αγώνα και οι φίλοι της ΑΕΚ του χάρισαν ένα τσαμπί που είχε πάνω τόσες μπανάνες όσες και τα γκολ που είχαν πετύχει την περασμένη σεζόν. 

Τη σεζόν 1962-63 όταν κέρδισε με την ΑΕΚ το μοναδικό του πρωτάθλημα πέτυχε 5 γκολ στο 5-0 επί του Ηρακλή ενώ σκόραρε με απευθείας εκτέλεση κόρνερ στο μπαράζ τίτλου με τον ΠΑΟ. 

Το παιχνίδι έληξε 3-3 (πέτυχε το 3ο) και η ΑΕΚ κέρδισε λόγω καλύτερου συντελεστή γκολ τον τίτλο. Με την ΑΕΚ πέτυχε ένα ακόμη καρέ (4 γκολ σε ένα παιχνίδι) και δώδεκα χατ τρικ. 

Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε χατ τρικ στην Α’ εθνική. Το 1959 απέναντι στον Παναιγιάλειο. Δύο φορές ήταν πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Ελλάδος. 

Από τους αντιπάλους σκόρερ εκτιμούσε τον Γιώργο Σιδέρη του Ολυμπιακού ο οποίος ήταν «οδοστρωτήρας» μέσα στην περιοχή αλλά δεν είχε τα… σπασίματα της μέσης και την ντρίμπλα του Νεστορίδη. 

Για την εκτελεστική δεινότητα του είχε μιλήσει και ο φίλος του και γνωστός δημοσιογράφος, στιχουργός και ΑΕΚτζης, Λευτέρης Παπαδόπουλος. 

Είχε εξιστορήσει ότι σε έναν αγώνα με την Καλλιθέα ή τον Πανιώνιο ο Νεστορίδης είχε κάνει τερματοφύλακα να λιποθυμήσει λόγω των γκολ που είχε δεχτεί από εκείνον. 

Όταν τον συνέφεραν, ρώτησε “πόσα έφαγε” και όταν του είπαν 11 λιποθύμησε ξανά. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments