Οικονομία

ΕΚΤ: Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια του ευρώ στη σημερινή της συνεδρίαση

ΕΚΤ: Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια του ευρώ στη σημερινή της συνεδρίαση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια του ευρώ στη σημερινή της συνεδρίαση η ΕΚΤ με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις δηλώσεις Λαγκάρντ και ειδικότερα αν θα δοθεί σήμα για το χρόνο έναρξης των μειώσεων επιτοκίων το 2024.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις δηλώσεις Λαγκάρντ και ειδικότερα αν θα δοθεί σήμα για το χρόνο έναρξης των μειώσεων επιτοκίων το 2024

Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια του ευρώ στη σημερινή της συνεδρίαση η ΕΚΤ με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις δηλώσεις Λαγκάρντ και ειδικότερα αν θα δοθεί σήμα για το χρόνο έναρξης των μειώσεων επιτοκίων το 2024.

Αμετάβλητα άφησε χθες τα επιτόκια και η fed με τον Τζερόμ Παουελ να βάζει τις μειώσεις επιτοκίων στο τραπέζι χωρίς όμως να αποκλείει και ενδεχόμενη αύξηση τους ενώ πριν από λίγο και η κεντρική τράπεζα της ελβετιας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Επιτόκια: Πώς αντιδρούν οι τράπεζες στις αποφάσεις ΕΚΤ και Fed

Οι όποιες αποφάσεις πάντως αναμένεται να έχουν άμεση επίδραση στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών στις επόμενες χρήσεις.

Κι αυτό διότι με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών συνεχίζει να αποπληρώνει κανονικά τις αυξημένες τον τελευταίο χρόνο δόσεις, η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, λειτουργεί υποστηρικτικά στην οργανική κερδοφορία των εγχώριων ομίλων.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι εφέτος τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να κλείσουν με ετήσια άνοδο της τάξης του 60%, παρά τους χαμηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, ως αποτέλεσμα των αυξημένων πρόωρων αποπληρωμών από αξιόχρεους πελάτες.

«Όσο πιο αργά ξεκινήσει η ΕΚΤ τις μειώσεις στα επιτόκιά της, τόσο πιο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για την κερδοφορία της επόμενης περιόδου» τονίζει τραπεζική πηγή.

«Από και πέρα», προσθέτει, «το στοίχημα για τις τράπεζες όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή τους θα είναι να αυξήσουν τις εκταμιεύσεις νέων δανείων, ώστε να αναπληρωθούν οι αναπόφευκτες απώλειες των εσόδων από τα υφιστάμενα υπόλοιπα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments