Οικονομία

Λαγκάρντ: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Τα σενάρια για μείωση

Λαγκάρντ: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Τα σενάρια για μείωση

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) μετά το τέλος της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Τ. στην Αθήνα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023.Στην συνέντευξη συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Τ. Λουίς Ντε Γκίντος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η Λαγκάρντ προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης για φέτος και το 2024.

Αμετάβλητα άφησε όπως άλλωστε αναμενόταν, τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προβλέποντας επιβράδυνση της ανάπτυξης, τόσο για φέτος, όσο και για το 2024.

Έτσι, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διατηρούνται στο 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

Η επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, καίτοι «ψαλίδισε» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη δεν έδωσε κάποιο στίγμα για το πότε η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της.

Σημειώνεται ότι μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΚΤ οι προθεσμιακές αγορές τιμολογούσαν μία μείωση των επιτοκίων κατά 1,5% εντός του 2024.

Η Λάγκαρντ εξήγησε ότι τα επιτόκια είναι το βασικό εργαλείο για τη νομισματική πολιτική και θα τα χρησιμοποιήσουν ανεξάρτητα από τη μείωση του ισολογισμού.

Υπενθύμισε πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ στηρίζονται στα δεδομένα και όχι στο χρόνο και περιέγραψε τα τρία κριτήρια που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να προχωρήσουν στις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής  και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου, που όπως  είναι ξεκάθαρη και δεν κρύβει κάποια μαγική εξήγηση.

Οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, προτού προσεγγίσει τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου του 2% το 2025. Συνολικά, το προσωπικό αναμένει ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 5,4% το 2023, 2,7 % το 2024, 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, αυτό ισοδυναμεί με αναθεώρηση προς τα κάτω για το 2023 (5,6%) και ειδικά για το 2024 (3,2%). Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς το Δεκέμβριο για τεχνικούς κυρίως λόγους.

Αναφορικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ προβλέπουν επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ στο 0,6% έναντι 0,7% που προέβλεπαν το Σεπτέμβριο. Αντιστοίχως για το 2024 ο πήχης της ανάπτυξης χαμηλώνει στο 0,8% από 1%, ενώ για το 2025 παραμένει αμετάβλητος στο 1,5%, ενώ για το 2026 προβλέπεται να αυξηθεί στο 1,5%. 

Εάν το αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής αποδειχθεί ισχυρότερο από το αναμενόμενο, η ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω. Περαιτέρω κίνδυνοι που προκύπτουν από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου θα επηρεάσουν επίσης την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι σημαντικές αιτίες γεωπολιτικών κινδύνων και ανατροπών.

Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά ως προς τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Από την άλλη πλευρά, εάν η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος αυξάνει τις δαπάνες περισσότερο από το αναμενόμενο ή η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται περισσότερο από το αναμενόμενο, ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να είναι υψηλότερος. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ο πληθωρισμός να επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτόν τον στόχο. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής μας θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», τόνισε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments