Πολιτική

Πώς η Ελλάδα “φρενάρει” την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας

Πώς η Ελλάδα “φρενάρει” την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Ελλάδα υπενθυμίζει πως το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδης όρος για την ενταξιακή πορεία μιας χώρας στην Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της, αντί να συμφωνήσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρι. Θέσεις και προθέσεις που εκφράστηκαν κατά τη συνάντηση της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σταθερή θέση της Ελλάδας στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στην περιφερειακή σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία, επαναλήφθηκε υπό την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιες χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις και εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η ίδια πηγή ανέφερε πως “είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία να βασιστούμε στις ίδιες επιδόσεις των υποψήφιων χωρών. Και σε κάθε περίπτωση, σημαντική προϋπόθεση είναι ο σεβασμός των βασικών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου, ιδίως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων”.

Υπό αυτό το πρίσμα, η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά. «Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φρέντι Μπελέρη να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, διεμήνυσαν. Σχολίαζαν μάλιστα πως η υπόθεση Μπελέρη δεν αποτελεί θέμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλά πρόκειται για μια καθαρά πολιτική-διοικητική απόφαση. Εξ ου και η ελληνική πλευρά δε ζητά δικαστική απόφαση ούτε παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, παρά εστιάζει στο να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

Η θέση της χώρας μας για τη διεύρυνση της ΕΕ πρόκειται να εκφραστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα στηρίζει την επέκταση ως στρατηγική επιλογή για την Ε.Ε. και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα.

Πέραν όμως της Αλβανίας, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν και διευκρινίζουν πως η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνηγορεί υπέρ της έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.Ε. ενώ τάσσεται υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στην Ουκρανία, την Μολδαβία και τη Γεωργία.

Κι ακόμη, στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, σε ό, τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη συζήτηση για τη μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (2021-27), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει πως η λύση δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση προς την Ουκρανία και έχει υπογραμμίζει την ανάγκη παροχής πόρων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τη μετανάστευση, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την ΕΕ στο σύνολό της και ειδικά τις χώρες της πρώτης γραμμής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments