Nέα της αγοράς

ΕΥΔΑΠ: Επενδυτικό πλάνο ύψους 1,85 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία – Έρχονται τα νέα τιμολόγια

ΕΥΔΑΠ: Επενδυτικό πλάνο ύψους 1,85 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία – Έρχονται τα νέα τιμολόγια

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΥΔΑΠ -ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Η ΕΥΔΑΠ επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε Βοιωτία, Φωκίδα και Κορινθία. Ο γρίφος των νέων τιμολογίων νερού αναμένεται να λυθεί σε περίπου ένα εξάμηνο με την έκδοση υπουργικής απόφασης.

Επενδυτικό πλάνο ύψους 1,85 δισ. ευρώ έχει θέσει σε εφαρμογή η ΕΥΔΑΠ με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία. Η εταιρεία που διαθέτει το δεύτερο φθηνότερο νερό σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα τα επιπλέον κόστη της ενεργειακής κρίσης, ενώ το τοπίο για τα νέα τιμολόγια αναμένεται να ξεκαθαρίσει περίπου σε ένα εξάμηνο.

Η ΕΥΔΑΠ, που επέστρεψε στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, έχει τριπλασιάσει τις επενδύσεις της σε ετήσια βάση, που για φέτος προσεγγίζουν τα 47 εκατ. ευρώ, με στόχο οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες να έχουν δεκαπλασιαστεί το 2025-2026 φτάνοντας τα 150 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας, επεκτείνεται η δραστηριότητά της εκτός Αττικής, στις όμορες περιοχές Βοιωτίας, Φωκίδας και Κορινθίας. Εντός του επόμενου εξαμήνου, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να έχει μία καλή εικόνα του τι παραλαμβάνει και ποιες είναι οι ανάγκες στις τρεις αυτές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνουν σχετικές μελέτες, ώστε να προσδιοριστούν οι αναγκαίες επενδύσεις, τα επιπλέον κόστη και το ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, είναι στην κρίση της ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΕΕΥ) να ορίσει το τιμολόγιο που θα ισχύσει.

Σημειώνεται ότι βάσει των προτάσεων που έχουν γίνει σε συνεργασία με τη McKinsey, σχεδιάζεται η εξαγορά ως το 2028 τριών εταιρειών του κλάδου του νερού, καθώς και η διεκδίκηση έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων, που θα υλοποιηθούν ως ΣΔΙΤ.

Σε αναμονή για τη νέα τιμολόγηση

Η εταιρεία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης, διατηρώντας σταθερές τις χρεώσεις. Η εικόνα για την επόμενη ημέρα των τιμολογίων νερού, δεδομένου του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, που στοχεύει στη σταθερότητα και προβλεψιμότητα των εσόδων και την ανάκτηση πόρων, αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Όπως επισήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης για τα πεπραγμένα του 2023, αναμένεται η ΚΥΑ για την κοστολόγηση – τιμολόγηση, προκειμένου να ξεκαθαριστεί πώς θα λειτουργήσει το τιμολόγιο. Εν συνεχεία, βάσει του πού θα στηριχθεί η ΡΑΕΕΥ και τι θα αποδεχθεί από κόστη και επενδύσεις, θα διαμορφωθεί και το τιμολόγιο.

Η πρόοδος των έργων

Σήμερα είναι σε εξέλιξη από την ΕΥΔΑΠ ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 978 εκατ. ευρώ, στην Ανατολική Αττική, με χρηματοδότηση κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πλήρη ανάπτυξή του θα διαθέτει 1.300 χλμ. αποχετευτικού δικτύου και θα εξυπηρετεί 400 χιλιάδες κατοίκους.

Προς αναζήτηση χρηματοδότησης είναι έργα συνολικού προϋπολογισμού 283 εκατ. ευρώ, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται σε διαδικασία μελετητικής και αδειοδοτικής ωρίμανσης. Με την ολοκλήρωση τους, θα προχωρήσουν στην υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης, με στόχο την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2021-2027).

Σε φάση κατασκευής βρίσκονται τέσσερα έργα στους δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδας και Παλλήνη. Έχουν δημοπρατηθεί τα Κέντρα Επεξεργασίας Λημμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, τα δίκτυα ακαθάρτων σε Σπάτα και Αρτέμιδα, το έργο για δίκτυα ακαθάρτων που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανακαμψης και οι μετατοπίσεις δικτύου ύδρευσης στον δήμο Μαραθώνα. Άμεσα αναμένεται ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ Μαραθώνα, ενώ υπό εκκαθάριση για επαναπροκήρυξη είναι έργο στον δήμο Παιανίας.

Σημαντική εξέλιξη ήταν η ανάδειξη αναδόχου για το έργο, ύψους 50 εκατ. ευρώ, που θωρακίζει την ασφάλεια λειτουργίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της πρωτεύουσας. Η σύμβαση του απαιτητικού έργο, που ανέλαβε η ΕΡΓΟΤΕΜ, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εκτιμάται πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν το Πάσχα. Ουσιαστικά, θα ενώσει το υδραγωγείο Ευήνου – Μόρνου με αυτό της Υλίκης, ώστε να μην αποτραπεί διακοπή υδροδότησης στα τέσσερα διυλιστήρια της ΕΥΔΑΠ.

Ως προς το πολύπαθο έργο του ΚΕΛ Ραφήνας, ο κ. Σαχίνης διευκρίνισε πως πριν μία τετραετία δεν είχε γίνει τίποτα ενώ σήμερα η πρόοδος βρίσκεται στο 10%. Διαβεβαίωσε πως οι πόροι δεν έχουν χαθεί, αλλά μεταφέρονται στο επόμενο ΕΣΠΑ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου τα επόμενα 4-5 χρόνια, με την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments